marți, 9 septembrie 2008

Noutăţi la examenele naţionale de anul viitor

Tezele cu subiect unic vor fi evaluate şi de către profesorii de la clasă. În ceea ce priveşte bacalaureatul, subiectele pentru acest examen devin secret de serviciu din momentul elaborării şi până când sunt făcute publice. Cu toate acestea, examenul de bacalaureat din 2009 se va desfăşura după o procedură similară celei de anul acesta, potrivit metodologiei publicate luni de Ministerul Educaţiei, în ciuda numeroaselor contestaţii aduse de părinţi, profesori, sindicate şi organizaţii ale societăţii civile.

Potrivit noii metodologii privind tezele cu subiect unic, elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase, şi nu pe unitate şcolară, conform unei liste nominale afişate în prealabil. Mai mult, dacă până acum fiecare teză era evaluată de doi profesori din afara unităţii de la care provin tezele, de anul viitor, lucrările vor fi corectate de un profesor de specialitate ce a predat la clasă şi de un profesor din afara unităţii de învăţământ de la care provine teza.
Durata activităţii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare şcoală, inclusiv ziua în care s-a susţinut proba, iar în centrele de evaluare, de maximum patru zile. Potrivit Ministerului Educaţiei, vor fi sancţionate cadrele didactice care furnizează soluţii elevilor, înlocuiesc sau falsifică lucrări. După caz, pot fi sesizate în scris organele de cercetare penală. În plus, profesorii implicaţi în desfăşurarea tezelor vor trebui să dea o declaraţie că vor respecta legea, în caz contrar riscând să fie excluşi din învăţământ.
Metodologia pentru bacalaureatul din 2009 cuprinde modificări minore faţă de cea de anul acesta. Structura subiectelor va fi publicată pe site-ul ministerului pe 30 noiembrie, iar subiectele propriu-zise pentru probele scrise vor fi postate pe
internet pe 1 martie 2009. Subiectele vor fi publicate pe internet numai pentru probele scrise, nu şi pentru cele orale. Părerile vizavi de păstrarea metodologiei de organizare din 2008 converg spre ideea că ministerul a luat o decizie greşită. "Faptul ca ministerul nu a modificat metodologia după care se va desfăşura bacalaureatul, dar mai ales faptul că vor publica din nou subiectele pe internet este o mare prostie. S-a văzut doar, anul acesta, cum se copiază dacă subiectele sunt pe internet", a comentat, pentru NewsIn, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.Şi specialiştii în metodele de învăţare, din cadrul societăţii civile, consideră că publicarea subiectelor înainte de examen este o greşeală educaţională.
Părinţii sunt decepţionaţi de faptul că, în ciuda numeroaselor sesizări privind neregulile de la organizarea bacalaureatului, examenul se va desfăşura, şi la anul, în acelaşi mod.
Sindicatele din educaţie consideră că actuala metolodologie încurajează fraudele şi acuză că nu au fost contactaţi de reprezentanţii ministerului, pentru a participa la dezbaterea publică privind bacalaureatul din 2009.Metodologia după care se va desfăşura bacalaureatul în 2009 a fost în dezbatere publică pe internet, timp de o lună, începând din 25 iulie.La sfârşitul lunii iulie, profesorii de la Universitatea Bucureşti şi reprezentanţi ai societăţii civile au afirmat că nu sunt de acord cu mai multe aspecte din modul de desfăşurare a bacalaureatului şi, în special, cu publicarea variantelor de subiecte, pentru că aceasta încurajează copiatul şi mută accentul de pe educaţie pe evaluare.
La bacalaureatul de anul acesta, lista subiectelor a fost publicată pe internet, pe pagina www.subiecte2008.edu.ro, la începutul lunii aprilie. După proba orală de limba şi literatura română, desfăşurată pe 23 iunie, în urma mai multor sesizări, ministerul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a reclamat la organele de anchetă abilitate un posibil caz de scurgere de informaţii, prin care ar fi fost divulgate cerinţele la cele 100 de subiecte publicate pe internet. Ministrul a mai precizat că, în cadrul anchetei pe această temă, au fost audiate
peste 100 de persoane, iar vinovaţii vor plăti. sursa Realitatea TV http://www.realitatea.net/ministerul-educatiei-a-facut-publice-noutatile-de-la-examenele-nationale-din-2009_340811.html

sâmbătă, 6 septembrie 2008

Manualul de istorie a comunismului

scris de Iuliana Gatej
Manualul de istorie a comunismului intră în programa opţională de anul acesta şi îi va învăţa pe elevii de-a XI-a şi a XII-a cum au trăit părinţii şi bunicii lor. Volumul e însoţit de un DVD cu programul TVR dintr-o zi obişnuită, din anii ‘80.
Elevii care s-au născut imediat după 1989 vor face un curs opţional despre istoria comunismului din România. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a aprobat, în acest an, programa care stă la baza primului manual de istorie a comunismului, editat la 19 ani de la căderea fostului regim de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). Cursul face parte din oferta de opţionale propuse elevilor şi profesorilor de istorie în cadrul curriculumului, la decizia şcolii. Noul manual se adresează elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a şi estePrintre temele propuse sunt "Comunismul în România interbelică", "Preluarea puterii" şi "Moştenirea comunismului în anii '90”. Sfârşitul comunismului este marcat în manual ca “evenimentele din 1989”, pentru că istoricii nu au stabilit încă dacă a fost revoluţie sau lovitură de stat. Viaţa privată şi publică are dedicat un capitol distinct în manual. Vedetele epocii comunismului sunt prezentate ca fiind “modele” şi “repere morale” ale acelei perioade. “Sportivii, actorii şi cântăreţii (...) erau agreaţi de regim atâta vreme cât, prin performanţele lor, nu atentau la moralitatea comunistă sau, mai riscant pentru ei, la poziţia privilegiată a conducătorului”, se scrie în manualul realizat de IICCR. Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Cristian Gaţu au fost modele de care regimul comunist “a profitat pentru a susţine performanţele sistemului comunist de organizare şi pregătire a sportivilor, chiar dacă, uneori, frauda era evidentă (dopaj, modificarea datelor personale) sau metodele folosite atentau la demnitatea şi drepturile persoanei (bătaia, privarea la participarea curentă la activităţile şcolare)”. Despre cântăreţi şi actori, cum este Florin Piersic care apare într-o poză alături de Marga Barbu, autorii manualului spun că au fost supravegheaţi atent, iar unora chiar li s-a interzis apariţia la televiziune. elaborat astfel încât să fie parcurs într-un an şcolar. citeste mai departe http://www.cotidianul.ro/lectii_la_liceu_despre_ceausescu_disidenti_eugenia_si_avortul_interzis-57220.html
mesaje pe forum:
aurel teodorescu 07-Sep-2008 23:53
comunistii
Un manual de istorie a comunismului romanesc, nu trebuie conceput de unul ca Stelian Tanase si altii de teapa lui, ci de luptatori anticomunisti. Dupa decembrie 1989, comunismul romanesc a intrat intr-o faza noua, superioara, conform teoriei marxist-leniniste, deci tot comunistii au format partide politice, asociatii, ligi, ONG-uri etc.,nimic nu scapa de sub controlul lor, absolut nimic.Lucia Hossu Longin face Memorialul durerii, si nu un anticomunist, presedintii Romaniei sunt comunisti, premierii sunt comunisti sau, si mai rau,slugi comuniste, cum e Tariceanu. Si cine va preda dupa acest manual?Profesorii de istorie care nu sunt anticomunisti. In con-cluzie, prin acest siretlic,comunismul va continua sa se dezvolte in Romania in forme superioare, bine mascate,asigurand astfel mersul inante spre infaptuirea Internationalei.
Ion Pribeagu 08-Sep-2008 09:03
Mai Pinteo
Pintea Viteazul (07-Sep-2008 21:14)O tampenieDe ce raportati totul la documentul ala de rahat, hartia igienica a lui Tismaneanu? daca tu ai fi de loc de pe valea pe care s-a nascut Pintea cel adevarat ai scrie altfel. Turnatorii, delatorii, lingaii si inainte si dupa '89 au fost si au ramas JIGODII. PROFITORI ordinari. Daca Romania postdecembrista nu ii poate trimite unde le este locul asta nu schimba cu nimic datele problemei. Ma doare sufletul ca intr-o tara cu resurse, inca importante, milioane de oameni sufera de foame si traiesc inca in secolul XVII in multe privinte. Aceste LICHELE merita cel putin dispretul omului obisnuit. Stiu ca acesti parveniti postdecembristi isi doresc respectul maselor. Nu-l vor avea niciodata. Probabil romanii mai au nevoie de inca 100 de ani pentru a invata sa voteze.
Manualul de istorie a comunismului, carte de colorat Iliescu şi Păunescu

Cartea îi va învăţa pe elevii de-a XI-a şi a XII-a cum au trăit părinţii şi bunicii lor. Spre deosebire de Raportul Tismăneanu, volumul trece discret peste trecutul comunist al unor personaje precum Ion Iliescu şi Adrian Păunescu.
Spre deosebire de Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Condamnarea Crimelor Comunismului, care de altfel îi şi anunţa apariţia, manualul evită verdictele şi judecăţile istorice, cel puţin în cazul unor personaje contemporane. Deşi figurează ca studiu de caz, Ion Iliescu are parte de o prezentare evazivă în volum. „Fost lider comunist, intrat în dizgraţia lui Ceauşescu, a fost marginalizat în ierarhia Partidului Comunist în anii ’80. Ulterior a devenit preşedintele României“, se menţionează despre acesta. Trecutul său antedecembrist este expediat într-o casetă biografică, actualul lider de onoare al social democraţilor mai fiind menţionat la un moment ca fiind promovat de Ceauşescu în locul apropiaţilor lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Raportul Tismăneanu în schimb îl punea la zid pe Iliescu, fapt ce le-a şi atras autorilor documentului - o parte dintre ei şi coautori ai manualului - epitetul de „scribălăi“. Astfel, Iliescu este considerat printre cei „vinovaţi de impunerea şi perpetuarea unui sistem bazat pe crimă şi fărădelege“, ca făcând parte din „aparatul ideologic menit să îndoctrineze populaţia“. După Revoluţie, Ion Iliescu a avut, potrivit Raportului „un rol esenţial în strategia acestei formaţiuni (Frontul Salvării Naţionale - n.r.) menită să contracareze acţiunile societăţii civile şi ale partidelor democratice. Împreună cu protejatul său din epocă, premierul Petre Roman, a fost direct implicat în aducerea minerilor la Bucureşti şi folosirea lor, sub îndrumarea unor ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete, pentru neutralizarea şi chiar anihilarea societăţii civile a presei şi a partidelor democratice“, aminteşte documentul elaborat sub patronajul lui Traian Băsescu.
citeste mai departe http://www.cotidianul.ro/manualul_de_istorie_a_comunismului_carte_de_colorat_iliescu_si_paunescu-57367.html

Ministrul Adomnitei este multumit de dezastrul din scoli

Scris de Andreea Anghel
Sute de mii de elevi nu vor mai începe anul şcolar în clădiri în paragină, ci în încăperi în construcţie, fapt pentru care ministrul învăţământului, Cristian Adomniţei, s-a declarat ieri foarte mulţumit. Din nefericire, situaţia este încă departe de a fi mulţumitoare: în continuare, mii de copii vor merge să înveţe în clădiri degradate, care nu au apă potabilă şi grupuri sanitare corespunzătoare. În plus, copii din 15 judeţe nu vor beneficia de corn, lapte şi miere, deoarece nu fost încheiate licitaţiile pentru programul "Cornul şi laptele". În schimb, ministrul Adomniţei îşi face campanie pentru alegerile din toamnă, anunţând că va distribui, începând de astăzi, o mie de microbuze şcolare către unităţile de învăţământ din întreaga ţară. Aproximativ 9.000 de şcoli nu au fost încă autorizate în totalitate, iar în 15 judeţe nu au fost încheiate licitaţiile pentru programul "Cornul şi laptele", conform datelor prezentate de ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, şi de ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, după discuţia cu autorităţile locale. "La această oră avem 9.000 de şcoli care sunt raportate că nu au autorizaţie, dar situaţia este una temporară şi se va închide definitiv până la 15 septembrie. Nu vorbim de şcoli, ci de clădiri ale unităţilor de învăţământ, deoarece o şcoală poate să aibă 2, 3 sau 4 corpuri, fie de cantină, fie de cămin, fie clasă, fie ateliere, şi toate aceste clădiri se supun autorizării", a declarat ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, la finalul videoconferinţei organizate ieri cu autorităţile locale pe tema noului an şcolar. Conform ministrului, anul trecut erau autorizate, la începutul anului şcolar, un număr de 13.066 unităţi de învăţământ, iar în prezent sunt autorizate 14.621 unităţi. "Anul trecut m-aţi auzit acuzând primarii, în primul rând că nu se implică în cheltuirea banilor. Anul acesta nu aţi mai auzit niciun cuvânt despre acest lucru, pentru că s-au implicat." citeste mai departe http://www.curentul.ro/index.php/Social/Ministrul-Adomnitei-este-multumit-de-dezastrul-din-scoli.html