Satui de efectele apocalipsei dupa Adomnitei, profesorii ii cer presedintelui Basescu sa puna ordine in Educatie *
Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei - Invatamant Preuniversitar (AEACE-IP)i-a transmis sefului statului un Apel prin care i se cere sa intervina pentru a evita "grava bulversare a examenelor de sfarsit de an scolar" declansata de tezele unice si subiectele orale de la bacalaureat .
Presedintele Traian Basescu este chemat din nou sa medieze conflictele din invatamant, de data aceasta in solutionarea crizei declansate de subiectele probei orale la examenul de bacalaureat, precum si a admiterii la liceu pe baza rezultatelor de la tezele unice. Pe 11 ianuarie, seful statului era solicitat de FSI "Spiru Haret" sa intervina in razboiul declansat pe tema cresterilor salariale intre ministrul Cristian Adomnitei si sindicatele din invatamant. Vineri, Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei - Invatamant Preuniversitar (AEACE-IP), i-a transmis presedintelui tarii un Apel prin care i se cere sa intervina pentru a evita "grava bulversare a examenelor de sfarsit de an scolar prin utilizarea tezelor unice drept criteriu de admitere la liceu pentru anul scolar 2008-2009 si elaborarea unor subiecte orale pentru examenul de bacalaureat, care nu se regasesc in programa scolara".
Documentul a fost transmis si premierului Calin Popescu Tariceanu, caruia i se cere sa decida ca admiterea la liceu sa se faca pe baza de examen, iar din examenul de bacalaureat sa fie schimbate probele orale cu cele de anul trecut. Reprezentantii AEACE-IP reclama ca "aceasta criza este generata de ordinele ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei", iar urmarea ei - "evenimente cu efecte devastatoare pentru aproape 500.000 de elevi din ciclurile gimnazial si liceal".
Prof. Gheorghe Radulescu, presedintele AEACE-IP si semnatarul Apelului, arata ca deficientele amintite mai sus au fost semnalate in numeroase ocazii de catre elevi, parinti, profesori, directori, organizatii profesionale, sindicate, "inca din ianuarie 2008 si nu au incetat pana in prezent, insa ministrul a refuzat orice dialog si orice modificare". "Va rugam sa analizati si sa decideti la cel mai inalt nivel politic administrativ, in regim de urgenta, reglementarea acestor aspecte", se mai spune in document, cu precizarea ca un plan de organizare a examenului la admiterea in liceu exista deja propus de asociatii profesionale (AEACE-IP si EDU CER) inca din ianuarie 2008.
Comunicat de presa anonim
Reactia Ministerului Educatiei a fost pe cat de neasteptata, pe atat de naucitoare: un atac direct al Ziarului Ziua, pe care il acuza ca "in ultimele doua saptamani a lansat o campanie de presa pe tema examenului de Bacalaureat 2008". Punctul de vedere al MECT in legatura cu acest subiect si cu "dezinformarile pe aceasta tema" a fost transmis redactiei "in scopul de a evita prejudicierea bunului mers al acestui examen si confuzia in randul elevilor care se pregatesc pentru sustinerea lui". Comunicatul a fost transmis de Biroul de Presa al MECT, fara insa ca vreunul din inlocuitorii lui Adomnitei sa-si asume responsabilitatea de a-l semna. Si, bineinteles, in jurul orei 18.00, mult prea tarziu ca sa mai poata fi publicat in editia de sambata. Reamintim ca ministrul a lasat nu unul, ci pe toti cei trei secretari de stat din minister in perioada concediului de campanie electorala.
In comunicatul MECT ni se aduce reclamatia ca "prin atacuri vehemente la adresa conducerii ministerului" ziarul nostru ar prezenta "doar punctele de vedere ale unui grup de interese politice", acuzatie complet mincinoasa, intrucat in ZIUA de marti, 20 mai, am publicat aproape integral un pomelnic transmis si semnat de "SS Zvetlana Preoteasa", cum ii place sa semneze secretarul de stat. E drept ca "SS" nu dadea nici o solutie acelei crize provocate de aberantele subiecte de la probele orale de limba si literatura romana, insa noi am preferat, din obiectivitate, sa irosim spatiul din ziar pentru argumentele sale ridicole, ce faceau referire la pozitia tarii noastre in UE si adaptarea subiectelor la realitatile de azi.
Ministerul reactioneaza politic
Revenind la "grupul de interese politice" al carui joc l-am face noi, la Ziua, in comunicat sunt enumerate mai multe persoane, lideri de sindicat si ONG. Precizam ca toti cei incriminati acum de MECT au avertizat inca de la inceputul anului despre pericolul izbucnirii unui scandal ce va fi generat de subiectele prea grele si de nedreapta admitere la liceu.
Este adevarat ca in cazul probelor scrise la Bac' au fost luate masuri importante, in sensul reducerii gradului de dificultate cu pana la 20% in cazul problemelor de matematica, dar Ministerul Educatiei a facut acest lucru in urma numeroaselor critici si reclamatii facute de elevi, parinti si de cei enumerati mai sus. In afara de modificarea subiectelor la probele scrise de la Bac' - nedreptatea ce frauda de la rest, conducerea MECT a dovedit imobilitate, iar acum, in pragul examenelor, recurge la atac.
Din grupul acuzat fac parte Catalin Croitoru - lider al Federatiei Educatiei Nationale si presedintele Comisiei Educatie si Cercetare a PD-L, Stefan Vlaston - presedintele EDU CER, Florina Rogalski - autor de manuale, Gheorghe Radulescu - presedintele AEACE, precum si Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti. Ca si cand rolul celor enumerati mai sus ar fi sa laude ministerul, MECT ii acuza ca "si-au impartit teme de atac si denigrare a demnitarilor si a Ministerului Educatiei, dar si a celor 900 de cadre didactice care au participat la elaborarea subiectelor pentru examenul de bacalaureat".
Trebuie sa precizam ca dupa aceasta afirmatie am inceput sa ne indoim serios ca respectivul comunicat a fost intocmit la sediul MECT, pentru simplul motiv ca anonimii care l-au scris nu cunosc exact numarul autorilor de subiecte. Nu se poate ca reprezentantii Biroului de presa sa fi uitat dupa nici o luna ca numarul "expertilor" care au conceput subiectele este 1209. "Mai mult, promovarea intereselor politice si de grup se face prin utilizarea ca masa de manevra a elevilor de clasa a XII-a, evident majori si cu drept de vot. Temele alese se bazeaza pe speculatii si in mare masura pe opiniile personale in reala contradictie cu evolutia societatii si scolii romanesti". E clar, ne-am spus, aceasta este chiar o declaratie politica, lucru pe care MECT nu l-ar face intr-un mod atat de direct.
Replica MECT
Redam in continuare continutul comunicatului MECT ce s-a dorit un fel de drept la replica fata de articolele aparute in Ziua.
"In articolul ,,BAC-ul la tribunal", aparut astazi, 23 mai (vineri, n. red.), sub semnatura domnului Dan Mircea Cipariu, se prezinta, strict unilateral, concluziile dezbaterii cu privire la proba orala de limba si literatura romana a examenului de bacalaureat din acest an, organizata la scoala Centrala din Bucuresti, din initiativa profesorului Florina Rogalski. Intrucat la aceasta ora nu cunoastem care este pozitia exacta a grupului de contestatari ai unor aspecte ale probei orale si ce apartine interpretarii, fatalmente subiectiva, a autorului articolului, precizarile noastre se vor referi strict la textul publicat in cotidianul amintit", se precizeaza in comunicat.
Eroare totala. In paginile Ziarului Ziua au aparut nenumarate contestatii imediat dupa publicarea (in vinerea Pastelui!) pe Internet a probelor orale. Pentru conformitate, cel mai recent articol pe aceasta tema a fost in ziarul nostru acum o saptamana, pe 20 mai, in text aparand si avertismentul liderului FEN, Catalin Croitoru: "Subiectele pentru limba si literatura romana la BAC - proba de examinare orala - sunt in afara programei". Mai mult decat atat, Croitoru cita in declaratia sa chiar Ziarul ZIUA, amintind de "protestul public al academicianului Eugen Simion", aparut in 10 mai ca editorial al reputatului om de litere. Insa liderul de sindicat amintea si de "protestul cadrelor didactice de liceu, al parintilor si al elevilor de clasa a XII-a referitor la subiectele de limba si literatura romana - proba de examinare orala", pe care il considera "perfect indreptatit", considerand ca "trebuie luate masuri imediate pentru a preveni o catastrofa la notarea elevilor sau aparitia unui fenomen de coruptie in masa". In concluzie, el cerea atunci "retragerea imediata a acestor subiecte si aplicarea celor din 2007 pentru care elevii s-au pregatit deja".
Premierul baga Educatia in campanie
Premierul i-a invitat pe elevi, profesori si parinti la Palatul Victoria in preziua alegerilor. Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti a stabilit cine va face parte din delegatii
Catalin Croitoru, lider al Federatiei Educatiei Nationale si presedintele Comisiei Educatie si Cercetare a PD-L, atrage acum atentia asupra unui gest pe care premierul Calin Popescu Tariceanu il face in preziua alegerilor locale: prin intermediul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), demnitarul ii invita pe elevi, profesori si chiar pe parinti "sa-i calce pragul Palatului Victoria pe 31 mai a.c.", cu o zi inainte de 1 Iunie. "Invitatia, care seamana mai mult cu o convocare din timpurile ceausiste, stabileste pana si programul de vizitare. Mai mult decat atat, ii transforma pe directorii unitatilor de invatamant in niste agenti electorali, acestia trebuind sa promoveze actiunea in randul elevilor, cadrelor didactice si al parintilor. Pentru a asigura numarul minim de vizitatori, ISMB stabileste chiar si programul de vizitare pe grupuri, in functie de sectoare", denunta liderul de sindicat planul premierului, intr-un comunicat de presa.
Presedintele FEN este extrem de revoltat, afirmand ca "actiunea tovarasului Tariceanu se inscrie, de fapt, in politica partidului din care face parte. Saptamana trecuta, o alta actiune de invatamant a fost transformata in motiv de campanie electorala: pe 20 mai, Inspectoratul scolar al Sectorului 6 a premiat cadrele didactice care au obtinut diploma "Gheorghe Lazar". Cine credeti ca a oferit distinctiile si premiile in bani? Candidatul PNL pentru Primaria sectorului 6, Antonel Tanase, care n-are nici o treaba cu invatamantul, el fiind secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Acelasi personaj ii premia in urma cu o luna si pe olimpicii claselor I-IV, atunci fiind secondat de actualul candidat PNL la functia de primar general, Ludovic Orban. Politizarea invatamantului a depasit orice precedent: ministrul Adomnitei si 60 de inspectori scolari se afla in concediu de campanie electorala pentru functii de primar sau de consilier local", reclama Catalin Croitoru.
Profesorii pusi la zid
Un alt reprezentant al "grupului" incriminat de MECT este profesoara Florina Rogalski, despre care nu se recunoaste ca a fost chemata la raport de catre ministrul Cristian Adomnitei pentru a renunta la intalnirea cu profesorii de limba romana (Rogalski nu a cedat presiunii oficialilor Ministerului Educatiei, n. red.).
"In discutia pe care ministrul Educatiei a avut-o cu doamna profesor, i s-a recomandat ca dezbaterea sa fie una tehnica, o discutie intre specialisti, iar rezultatele intalnirii sa fie comunicate spre analiza Ministerului Educatiei. S-a facut apel la o abordare intelectuala a problemei care sa nu perturbe desfasurarea examenelor nationale", argumenteaza MECT.
Atacul continua in mod direct si asupra a doi autori de manuale - Cecilia Stoleru, Florina Rogalski - care au indraznit sa conteste subiectele de la proba orala: "Devine tot mai evident faptul ca politicilor educationale reformiste ale MECT li se opun accente conservatoare si de politica educationala de grup (intre contestatari aflandu-se autori de manuale scolare "cu cantec" si de auxiliare scolare axate pe rezolvari de subiecte, care nu-si mai regasesc temele, solutiile si opiniile exprimate in acestea). Prin atitudinea manifestata in acest moment al anului scolar se aduce un deserviciu evident bunei desfasurari a examenului de bacalaureat 2008". Comunicatul MECT se incheie cu urmatoarele aprecieri: "Tanarul de 18-19 ani, care sustine bacalaureatul in acest an scolar, nu traieste intr-o "eprubeta a criticii literare", ci in Romania anului 2008, membra a Uniunii Europene. De unde si prezenta unor texte nonliterare fundamentale pentru intelegerea lumii in care traim: Declaratia drepturilor omului, Ghidul cetateanului roman in UE, Uniunea Europeana in Romania etc.). In scoala romaneasca actuala, limba si literatura romana se studiaza din perspectiva comunicativ-functionala, si nu pentru cunoasterea in profunzime a unui domeniu specializat, asa cum ar dori autorii acuzelor. Prin subiectele pentru examenul de bacalaureat 2008, se cultiva dimensiunea europeana a Romaniei, si nu spiritul ingust si dogmatic al altor vremuri".
Afacerea continua: apare si cartea cu subiecte rezolvate
Prof. Radulescu are si "o informatie de ultima ora, verificata" in diverse zone ale tarii: "In perioada ianuarie - aprilie, cand s-au elaborat noile subiecte, s-a pastrat un asa-zis secret, insa doar pentru "prosti". In realitate, mai multi elevi de clasa a XII-a au facut meditatii particulare exact pe tipul de subiecte ce urma sa fie facut public la sfarsitul lui aprilie.
In aceste conditii, s-a creat un decalaj care nu mai asigura egalitatea de sanse si de evaluare a candidatilor la aceasta proba. In aceste zile se asteapta si aparitia cartii cu subiectele rezolvate.
In acest fel, materialul pentru copiat va fi asigurat la timp", conchide prof. Gheorghe Radulescu, presedinte AEACE.
"Atac securisto-stalinist"
Prof. Gheorghe Radulescu , presedintele AEACE-IP, sustine ca atacul MECT este "de tip stalinisto-securist, prin care se profereaza amenintari la adresa mea si a inca patru colegi care au avut curajul sa exprime prin mass-media critici referitoare la subiectele de limba si literatura romana - proba de examinare orala, BAC 2008".
Iata reactia presedintelui AEACE: "Condamn cu severitate practica stalinista de a cataloga drept "dusmani ai poporului" pe cei care exprima public opinii personale. Pe de alta parte, prezentarea pe sinteza a unei liste negre de persoane care ar complota impotriva intereselor statului si afirmatia adresata personal "Gheorghe Radulescu, foarte activ intr-un alt cotidian" tin de practicile securitatii. In concluzie, doar in tara mutilor Adomnitei poate fi un ministru bun, pentru ca in Romania vom continua sa ne spunem parerea", se arata in comunicatul remis, ieri, redactiei.
Prof. Radulescu "repeta, subliniaza si sustine" ca subiectele in cauza contin grave erori de conceptie, fapt ce "va deruta" pe multi candidati. Iata si argumentatia: "Eliminarea subiectelor de literatura si inlocuirea lor cu texte din alte stiluri functionale nu se justifica, deoarece programa - atat in continut cat si in numarul de ore - este net in favoarea partii de literatura. Publicarea s-a facut foarte tarziu (sfarsitul lui aprilie) neluandu-se in calcul faptul ca elevii s-au pregatit patru ani pe alte modele. La acestea adaugam: Proba de examinare orala la limba si literatura romana este prima la BAC, si eliminatorie, in cazul in care nu se obtine nota 5. Surprinsi de subiect, multi candidati vor claca sau vor pune presiune pe cei doi membri examinatori, generand astfel un nou fenomen de coruptie".
Pagini realizate de Magda SEVERIN http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-05-26&id=237820
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu