sâmbătă, 6 septembrie 2008

Manualul de istorie a comunismului

scris de Iuliana Gatej
Manualul de istorie a comunismului intră în programa opţională de anul acesta şi îi va învăţa pe elevii de-a XI-a şi a XII-a cum au trăit părinţii şi bunicii lor. Volumul e însoţit de un DVD cu programul TVR dintr-o zi obişnuită, din anii ‘80.
Elevii care s-au născut imediat după 1989 vor face un curs opţional despre istoria comunismului din România. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a aprobat, în acest an, programa care stă la baza primului manual de istorie a comunismului, editat la 19 ani de la căderea fostului regim de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). Cursul face parte din oferta de opţionale propuse elevilor şi profesorilor de istorie în cadrul curriculumului, la decizia şcolii. Noul manual se adresează elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a şi estePrintre temele propuse sunt "Comunismul în România interbelică", "Preluarea puterii" şi "Moştenirea comunismului în anii '90”. Sfârşitul comunismului este marcat în manual ca “evenimentele din 1989”, pentru că istoricii nu au stabilit încă dacă a fost revoluţie sau lovitură de stat. Viaţa privată şi publică are dedicat un capitol distinct în manual. Vedetele epocii comunismului sunt prezentate ca fiind “modele” şi “repere morale” ale acelei perioade. “Sportivii, actorii şi cântăreţii (...) erau agreaţi de regim atâta vreme cât, prin performanţele lor, nu atentau la moralitatea comunistă sau, mai riscant pentru ei, la poziţia privilegiată a conducătorului”, se scrie în manualul realizat de IICCR. Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Cristian Gaţu au fost modele de care regimul comunist “a profitat pentru a susţine performanţele sistemului comunist de organizare şi pregătire a sportivilor, chiar dacă, uneori, frauda era evidentă (dopaj, modificarea datelor personale) sau metodele folosite atentau la demnitatea şi drepturile persoanei (bătaia, privarea la participarea curentă la activităţile şcolare)”. Despre cântăreţi şi actori, cum este Florin Piersic care apare într-o poză alături de Marga Barbu, autorii manualului spun că au fost supravegheaţi atent, iar unora chiar li s-a interzis apariţia la televiziune. elaborat astfel încât să fie parcurs într-un an şcolar. citeste mai departe http://www.cotidianul.ro/lectii_la_liceu_despre_ceausescu_disidenti_eugenia_si_avortul_interzis-57220.html
mesaje pe forum:
aurel teodorescu 07-Sep-2008 23:53
comunistii
Un manual de istorie a comunismului romanesc, nu trebuie conceput de unul ca Stelian Tanase si altii de teapa lui, ci de luptatori anticomunisti. Dupa decembrie 1989, comunismul romanesc a intrat intr-o faza noua, superioara, conform teoriei marxist-leniniste, deci tot comunistii au format partide politice, asociatii, ligi, ONG-uri etc.,nimic nu scapa de sub controlul lor, absolut nimic.Lucia Hossu Longin face Memorialul durerii, si nu un anticomunist, presedintii Romaniei sunt comunisti, premierii sunt comunisti sau, si mai rau,slugi comuniste, cum e Tariceanu. Si cine va preda dupa acest manual?Profesorii de istorie care nu sunt anticomunisti. In con-cluzie, prin acest siretlic,comunismul va continua sa se dezvolte in Romania in forme superioare, bine mascate,asigurand astfel mersul inante spre infaptuirea Internationalei.
Ion Pribeagu 08-Sep-2008 09:03
Mai Pinteo
Pintea Viteazul (07-Sep-2008 21:14)O tampenieDe ce raportati totul la documentul ala de rahat, hartia igienica a lui Tismaneanu? daca tu ai fi de loc de pe valea pe care s-a nascut Pintea cel adevarat ai scrie altfel. Turnatorii, delatorii, lingaii si inainte si dupa '89 au fost si au ramas JIGODII. PROFITORI ordinari. Daca Romania postdecembrista nu ii poate trimite unde le este locul asta nu schimba cu nimic datele problemei. Ma doare sufletul ca intr-o tara cu resurse, inca importante, milioane de oameni sufera de foame si traiesc inca in secolul XVII in multe privinte. Aceste LICHELE merita cel putin dispretul omului obisnuit. Stiu ca acesti parveniti postdecembristi isi doresc respectul maselor. Nu-l vor avea niciodata. Probabil romanii mai au nevoie de inca 100 de ani pentru a invata sa voteze.
Manualul de istorie a comunismului, carte de colorat Iliescu şi Păunescu

Cartea îi va învăţa pe elevii de-a XI-a şi a XII-a cum au trăit părinţii şi bunicii lor. Spre deosebire de Raportul Tismăneanu, volumul trece discret peste trecutul comunist al unor personaje precum Ion Iliescu şi Adrian Păunescu.
Spre deosebire de Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Condamnarea Crimelor Comunismului, care de altfel îi şi anunţa apariţia, manualul evită verdictele şi judecăţile istorice, cel puţin în cazul unor personaje contemporane. Deşi figurează ca studiu de caz, Ion Iliescu are parte de o prezentare evazivă în volum. „Fost lider comunist, intrat în dizgraţia lui Ceauşescu, a fost marginalizat în ierarhia Partidului Comunist în anii ’80. Ulterior a devenit preşedintele României“, se menţionează despre acesta. Trecutul său antedecembrist este expediat într-o casetă biografică, actualul lider de onoare al social democraţilor mai fiind menţionat la un moment ca fiind promovat de Ceauşescu în locul apropiaţilor lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Raportul Tismăneanu în schimb îl punea la zid pe Iliescu, fapt ce le-a şi atras autorilor documentului - o parte dintre ei şi coautori ai manualului - epitetul de „scribălăi“. Astfel, Iliescu este considerat printre cei „vinovaţi de impunerea şi perpetuarea unui sistem bazat pe crimă şi fărădelege“, ca făcând parte din „aparatul ideologic menit să îndoctrineze populaţia“. După Revoluţie, Ion Iliescu a avut, potrivit Raportului „un rol esenţial în strategia acestei formaţiuni (Frontul Salvării Naţionale - n.r.) menită să contracareze acţiunile societăţii civile şi ale partidelor democratice. Împreună cu protejatul său din epocă, premierul Petre Roman, a fost direct implicat în aducerea minerilor la Bucureşti şi folosirea lor, sub îndrumarea unor ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete, pentru neutralizarea şi chiar anihilarea societăţii civile a presei şi a partidelor democratice“, aminteşte documentul elaborat sub patronajul lui Traian Băsescu.
citeste mai departe http://www.cotidianul.ro/manualul_de_istorie_a_comunismului_carte_de_colorat_iliescu_si_paunescu-57367.html

Niciun comentariu: