marți, 9 septembrie 2008

Noutăţi la examenele naţionale de anul viitor

Tezele cu subiect unic vor fi evaluate şi de către profesorii de la clasă. În ceea ce priveşte bacalaureatul, subiectele pentru acest examen devin secret de serviciu din momentul elaborării şi până când sunt făcute publice. Cu toate acestea, examenul de bacalaureat din 2009 se va desfăşura după o procedură similară celei de anul acesta, potrivit metodologiei publicate luni de Ministerul Educaţiei, în ciuda numeroaselor contestaţii aduse de părinţi, profesori, sindicate şi organizaţii ale societăţii civile.

Potrivit noii metodologii privind tezele cu subiect unic, elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase, şi nu pe unitate şcolară, conform unei liste nominale afişate în prealabil. Mai mult, dacă până acum fiecare teză era evaluată de doi profesori din afara unităţii de la care provin tezele, de anul viitor, lucrările vor fi corectate de un profesor de specialitate ce a predat la clasă şi de un profesor din afara unităţii de învăţământ de la care provine teza.
Durata activităţii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare şcoală, inclusiv ziua în care s-a susţinut proba, iar în centrele de evaluare, de maximum patru zile. Potrivit Ministerului Educaţiei, vor fi sancţionate cadrele didactice care furnizează soluţii elevilor, înlocuiesc sau falsifică lucrări. După caz, pot fi sesizate în scris organele de cercetare penală. În plus, profesorii implicaţi în desfăşurarea tezelor vor trebui să dea o declaraţie că vor respecta legea, în caz contrar riscând să fie excluşi din învăţământ.
Metodologia pentru bacalaureatul din 2009 cuprinde modificări minore faţă de cea de anul acesta. Structura subiectelor va fi publicată pe site-ul ministerului pe 30 noiembrie, iar subiectele propriu-zise pentru probele scrise vor fi postate pe
internet pe 1 martie 2009. Subiectele vor fi publicate pe internet numai pentru probele scrise, nu şi pentru cele orale. Părerile vizavi de păstrarea metodologiei de organizare din 2008 converg spre ideea că ministerul a luat o decizie greşită. "Faptul ca ministerul nu a modificat metodologia după care se va desfăşura bacalaureatul, dar mai ales faptul că vor publica din nou subiectele pe internet este o mare prostie. S-a văzut doar, anul acesta, cum se copiază dacă subiectele sunt pe internet", a comentat, pentru NewsIn, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.Şi specialiştii în metodele de învăţare, din cadrul societăţii civile, consideră că publicarea subiectelor înainte de examen este o greşeală educaţională.
Părinţii sunt decepţionaţi de faptul că, în ciuda numeroaselor sesizări privind neregulile de la organizarea bacalaureatului, examenul se va desfăşura, şi la anul, în acelaşi mod.
Sindicatele din educaţie consideră că actuala metolodologie încurajează fraudele şi acuză că nu au fost contactaţi de reprezentanţii ministerului, pentru a participa la dezbaterea publică privind bacalaureatul din 2009.Metodologia după care se va desfăşura bacalaureatul în 2009 a fost în dezbatere publică pe internet, timp de o lună, începând din 25 iulie.La sfârşitul lunii iulie, profesorii de la Universitatea Bucureşti şi reprezentanţi ai societăţii civile au afirmat că nu sunt de acord cu mai multe aspecte din modul de desfăşurare a bacalaureatului şi, în special, cu publicarea variantelor de subiecte, pentru că aceasta încurajează copiatul şi mută accentul de pe educaţie pe evaluare.
La bacalaureatul de anul acesta, lista subiectelor a fost publicată pe internet, pe pagina www.subiecte2008.edu.ro, la începutul lunii aprilie. După proba orală de limba şi literatura română, desfăşurată pe 23 iunie, în urma mai multor sesizări, ministerul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a reclamat la organele de anchetă abilitate un posibil caz de scurgere de informaţii, prin care ar fi fost divulgate cerinţele la cele 100 de subiecte publicate pe internet. Ministrul a mai precizat că, în cadrul anchetei pe această temă, au fost audiate
peste 100 de persoane, iar vinovaţii vor plăti. sursa Realitatea TV http://www.realitatea.net/ministerul-educatiei-a-facut-publice-noutatile-de-la-examenele-nationale-din-2009_340811.html

Niciun comentariu: