joi, 15 mai 2008

Scolarii vor învaţa după programe cosmetizate, dar vor folosi aceleaşi manuale contestate

Programa şcolară - aceeaşi Mărie cu altă pălărie-
În vreme ce părinţii şi elevii se plâng, ieri, oficialii Ministerului Educaţiei au prezentat rezultatele cosmetizate ale analizei referitoare la descongestionarea programelor şcolare. Ministerul Educaţiei a luat această decizie ca urmare a numeroaselor reclamaţii şi propuneri venite din toată ţara din partea elevilor, a părinţilor şi chiar a profesorilor. Propunerile au fost centralizate şi dezbătute în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, în vederea elaborării noilor programe şcolare. Noile programe şcolare vor fi aplicate începând cu anul şcolar 2008-2009, după aprobarea prin ordin de ministru al educaţiei, cercetării şi tineretului. Svetlana Preoteasa a precizat în acest context că nu are pretenţia că este cea mai bună revizuire a programei şcolare, întrucât timpul pe care l-a avut la dispoziţie a fost foarte scurt. sursa ziarul Curentul
Parintii se intreaba: Daca programele s-au revizuit , de ce Ministrul Adomnitei a alocat pentru 2008-2009, conform ordinului nr:1289, din 23.04.2008, suma de 24.519.538 lei, pentru retiparirea manualelor expirate, gresite , contestate, inutile elevilor ?Cumva pentru a usura munca elevilor si a profesorilor, sau, pentru a mai ciupi ceva bani, in vederea sustinerii campaniei electorale?Acesti bani nu se puteau folosi pentru dotarea scolilor, in loc sa se arunce pe maculatura?Sau cei din MECT profita ca nimeni nu le cere sa dea socoteala, in legatura cu modul de gestionare a fondurilor destinate invatamantului?

Iata cum explica Zvetlana Preoteasa in "Evenimentul Zilei" , faptul ca se va invata dupa aceleasi manuale, si ce promisiuni face elevilor si profesorilor:
AN DE TRANZIŢIE

Manualele nu se schimbă încă.
Elevii vor avea programă nouă, dar aceleaşi manuale. Anul şcolar 2008-2009 va fi, spun reprezentanţii ministerului, unul de tranziţie.„Vom începe cu manualele vechi, dar profesorii vor primi instrucţiuni clare pentru fiecare an de studiu în parte. Sperăm ca în ianuarie anul viitor să avem primele manuale noi, iar până la 1 septembrie 2009 să fie gata toate manualele pentru programele şcolare revizuite“, a precizat Zvetlana Preoteasa.Faptul că practica va avea o importanţă mai mare trebuie să-i determine pe profesori să utilizeze din plin laboratoarele şcolilor. Secretarul de stat a spus că s-a investit mult în dotările acestora şi că profesorii nu trebuie să evite să-şi ţină orele acolo, de teamă ca elevii să nu deterioreze noile achiziţii: „Se pot strica, noi suntem dispuşi să dăm bani pentru unele noi, însă să ştim că elevul a beneficiat de pe urma lor. Educaţia sa nu poate fi înlocuită“. Dulăpioare în şcolile bucureştene. Noutăţi se anunţă şi pentru elevii din clasele I-IV: ei ar putea căra din toamnă mai puţine caiete şi culegeri, întrucât Ministerul Educaţiei le va cere învăţătorilor şi profesorilor să facă tot posibilul ca micuţii să aibă ghiozdane mai uşoare. Din toamnă, în toate unităţile de învăţământ din Capitală ar putea exista dulăpioare în care elevii să-şi lase materialele de care au nevoie în clasă.citeste tot articolul http://www.evenimentulzilei.ro/articole/detalii-articol/803726/Scoala-cu-30-reducere/

Cum este prezentata stirea in ziarul "Gandul"?
REVIZUIRE - Ministerul Educaţiei uşurează munca elevilor şi a profesorilor
Elevii de gimnaziu vor avea de învăţat cu 30% mai puţină materie

Istoria, geografia, cultura civică şi educaţia tehnologică au fost periate cel mai ferm
Elevii de gimnaziu vor avea de învăţat, din toamnă, cu aproximativ 30% mai puţină materie. Ministerul Educaţiei a reuşit să revizuiască toate programele şcolare pentru clasele V-VIII şi le-a postat pe internet. Acestea sunt definitive şi nu vor suferi modificări, decât dacă vor fi semnalate greşeli sau diverse inadvertenţe. Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, a spus, ieri, că elevii care vor fi în toamnă în clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a vor lucra după noile programe, iar elevii de clasa a VIII-a vor lucra, în continuare, după vechile programe. Chiar dacă vor vor avea programe noi, elevii şi profesorii lor vor folosi aceleaşi manualele învechite, pentru că autorii şi editurile nu mai au timp să elaboreze altele noi, pentru toamna acestui an. „La toate materiile se pune accent pe activitatea practică. Din păcate, directorii nu permit accesul elevilor în laboratoarele de chimie, biologie sau informatică, de teamă că aparatele se pot strica. Avem destui bani şi sperăm să schimbăm mentalităţile oamenilor”, a spus Zvetlana Preoteasa. După aprobarea programelor şcolare se va declanşa procedura de elaborare a manualelor, iar reprezentanţii ministerului speră ca, până în februarie 2009 acestea să fie finalizate.
Ce vor învăţa elevii?

Istoria a suferit cele mai mari modificări, fiind scoase mai multe teme, dar şi concepte şi termeni. Elevii nu vor mai studia populaţiile primitive în epoca contemporană, formele de relief şi zonele climatice, exploatarea resurselor naturale, societatea orientală în evul mediu, şantierul unei catedrale, revoluţia română şi revoluţia europeană, consecinţele revoluţiei pentru dezvoltarea societăţii, oraş şi stat în contextul exploziei demografice, rolul Mării Negre în concepţia lui Brătianu, romanitatea sud-dunăreană sau Diploma Cavalerilor Ioaniţi. La disciplina cultură civică pentru clasa a VIII-a şi la educaţie tehnologică au fost eliminate foarte multe conţinuturi, iar la limbile moderne accentul s-a pus pe comunicarea în contextul relaţiilor de viaţă ale elevilor şi pe corelarea studierii gramaticii respectivelor limbi, cu studiul gramaticii limbii române. La matematică, studiul anumitor elemente de geometrie sau algebră a fost mutat dintr-o clasă în alta, iar la limba română au fost scoase textele sugerate şi mai multe noţiuni de lexic, de la clasa a V-a, iar comunicarea monologată a fost scoasă din programa de clasa a V-a şi a rămas să fie studiată de elevi doar în clasa a VII-a. Noile programe pot fi consultate şi comparate cu programele actuale pe site-ul www.curriculum2008.edu.ro. La revizuirea programelor şcolare au muncit 2.518 profesori şi specialişti. Zvetlana Preoteasa a anunţat şi că programa de religie pentru clasele I-XII a fost modificată în totalitate şi stabilită de comun acord cu toate cultele recunoscute din România. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei promit că, la sfârşitul verii, va începe lucrul la revizuirea actualelor programe de liceu. (Elena Larion)
„Predarea modernă presupune ca elevul să lucreze foarte mult în clasă şi foarte puţin acasă. Acasă trebuie să se dea cât mai puţine teme şi doar pentru sedimentarea informaţiilor primite la şcoală. În zilele următoare vom trimite o notă prin care vom cere învăţătorilor şi profesorilor de la clasele V-VI să nu mai solicite atât de multe culegeri şi caiete elevilor”, Zvetlana Preoteasa, secretar de stat învăţământ preuniversitar"
.
http://www.gandul.info/scoala/elevii-de-gimnaziu-vor-avea-de-invatat-cu-30-mai-putina-materie.html?3934;2637126

Niciun comentariu: