joi, 15 mai 2008

Roboti performanti produsi de HONDA

Un robot a dirijat o orchestră americană.
The Detroit Symphony a fost animată, în premieră mondială, de Asimo, un robot de 1,3 metri.
În speranţa de a atrage o audienţă tânără cât mai numeroasă înspre sălile de concerte de muzică clasică, fanii genului au apelat la o armă secretă: un robot de aproape un metru şi jumătate, produs de compania Honda. Asimo a performat în faţa unei săli în care au fost prezenţi 250 de elevi. Asimo, al cărui nume este prescurtarea de la Advanced Step in Innovative Mobility, a alergat, a dansat şi a lovit într-o minge de fotbal, spre deliciul audienţei, relatează Associated Press.“A fost fenomenal. Nu ştiam că roboţii sunt dezvoltaţi atât de bine”, se entuziasmează Sam Pernick, un violoncelist de 16 ani.
Un coleg de-ai săi, Eric Hwu, în vârstă de 14 ani, crede că Asimo va putea chiar să cânte la un instrument într-o bună zi. Asimo a fost programat să mimeze dirijorul alături de care s-a antrenat acum o jumătate de an, însă robotul a avut câteva sincope de-a lungul interpretării pentru că nu reuşeşte să răspundă acţiunilor realizate de muzicieni. În timpul repetiţiilor, Asimo a încetinit tempo-ul, relatează şi BBC News, iar orchestra şi-a ieşit din ritm, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă sarcina ar fi revenit unui om. “Nu este un dispozitiv care comunică, e programat pur şi simplu să facă o serie de gesturi”, îl scuză directorul muzical Leonard Slatkin. Chiar dacă mişcările lui Asimo au fost cam rigide, basistul Larry Hutchinson apreciază că “au fost foarte umane şi mult mai fluente decât mi-am imaginat”. citeste mai departe http://www.cotidianul.ro/un_robot_a_dirijat_o_orchestra_americana_video-45922.html
Japonezii pun robotii la treaba
Robotii ar putea face munca a 3,5 milioane de niponi, pina in 2025, apreciaza un grup de experti ai Fundatiei Memoriale a Industriei de Masini din Japonia.
Potrivit Reuters, solutia automatizata vine in intimpinarea unei forte de munca in continua scadere, in conditiile in care guvernul de la Tokyo estimeaza ca, pina in 2055, peste 40% din populatie va avea peste 65 de ani. Bratele de munca vor fi inlocuite astfel de roboti, care vor indeplini sarcini variate, de la ingrijirea batrinilor la corvezile casnice.

Niciun comentariu: