luni, 25 februarie 2008

Ce contin manualele de religie?

Pentru că unele cărţi au capitole care incriminează alte credinţe sau curentede gândire, revizuirea lor este dorită nu doar de ONG-uri, dar şi de Ministerul Educaţiei.
Să te urci în copaci. Să dormi duminica până la ora 10,00 dimineaţa sau să te joci cu mingea pe stradă. Fapte aparent banale. Nu şi dacă citeşti Manualul de religie ortodoxă pentru clasa I, Editura Sf. Mina, Iaşi.
Autorii manualului califică faptele de mai sus ca fiind "rele", pentru cea din urmă pedepsa divină fiind aceea că "te calcă maşina". Tot o faptă "rea" este şi gestul de a nu-ţi face cruce atunci când treci prin faţa unei biserici.
Manualul citat mai sus are aprobarea Ministerului Educaţiei şi este analizat în studiul Ligii Pro Europa privind religia în şcoli, singura cercetare de acest fel efectuată la noi până acum. Cercetarea încheiată anul trecut mai arată că acelaşi tip de mesaj se întâlneşte şi în Manua­lul Alianţei Evanghelice din România, Editura Little Lamb din Suceava. La capitolul intitulat "Păcatul trebuie pedepsit" citează trunchiat din Epistola Sfântului Pavel către Romani "Plata păcatului este moartea…" (Romani 6:23). În acest fel se sugerează, spun autorii studiului, unor copii de şapte ani că moartea celor dragi se datorează păcatului săvârşit de aceştia, fără a continua fraza biblică cu " iar harul lui Dumnezeu, viaţa veşnică, în Hristos Iisus, Domnul nostru". citeste mai departe http://www.adevarul.ro/articole/ce-contin-manualele-de-religie-ale-elevilor/342604

Niciun comentariu: