marți, 12 februarie 2008

Jonathan Scheele critică sistemul românesc de învăţământ

13.02.2008
Comisia Europeana s-a autosesizat ca învatamântul primar din România este deficitar, iar predarea limbilor straine se face dupa metode învechite. Aceasta situatie are drept cauza dezinteresul autoritatilor politice fata de educatia copiilor. Aspectele au fost semnalate ieri de catre fostul sef al Comisiei Europene, Jonathan Scheele, si de ambasadorul Regatului Unit în România, Robin Barnett. „Învatamântul din România, mai ales cel primar, a ramas tributar stereotipurilor din perioada comunista“, a declarat Jonathan Scheele. Scheele a precizat că, în calitate de cetăţean european, a observat că România trebuie să îşi modernizeze sistemul de învăţământ, principala critică adusă fiind lipsa de preocupare pentru creativitate a copiilor şi axarea pe acumularea de cunoştinţe.
În opinia oficialului european, problemele pe care le-au avut românii care au căutat un loc în Europa, în 2007, „se datorează unor imperfecţiuni ale mecanismelor de adaptare care ar trebui imputate mai degrabă sistemului educaţional”, ce a fost caracterizat drept „demodat”.
De altfel, reprezentantul Comisiei Europene a remarcat implicarea superficiala a autoritatilor române în acest domeniu al vietii sociale.
În opinia reprezentantilor UE, predarea limbilor straine la clasa nu respecta reglementarile europene. În orele de la aceste discipline trebuie sa se lucreze în grupe de cinci, maximum zece elevi, ceea ce nu se întâmpla în clasele primare si nici la cele gimnaziale.
Fostul ambasador al Comisiei în România a mai spus că autorităţile române, indiferent de culoarea politică, se apleacă doar către lucruri grave şi cu efecte vizibile imediate, cum ar fi combaterea corupţiei sau reforma în Justiţie.
Dacă este neglijată, educaţia preşcolară „poate aduce prejudicii cel puţin la fel de mari cum o face corupţia, numai că pe termen lung şi foarte greu de remediat”, a atras atenţia Scheele. (R. I. N.)
surse http://www.gardianul.ro/2008/02/13/actualitate-c24/un_studiu_guvernamental_confirma_ca_scoala_dauneaza_grav_sanatatii-s109067.html

http://www.gandul.info/actualitatea/jonathan-scheele-critica-sistemul-romanesc-de-invatamant.html?3927;2378415

Niciun comentariu: