joi, 14 februarie 2008

Scoala romåneasca, in impas

Traditia scolii din comunism face meditatiile o necesitate
14.02.2008
Piata meditatiilor din România este mai mare decât in orice alta tara occidentala. Specialistii spun ca acest lucru ni se trage, pe de-o parte, de pe vremea regimului comunist si, pe de alta parte, din cauza disfunctionalitatilor din sistem. Un studiu guvernamental arata ca piata meditatiilor se ridica la 200 de milioane de euro, iar motivul principal pentru care elevii apeleaza la aceasta metoda este intelegerea mai buna a informatiilor pe care le primesc la scoala. Studiul mai releva ca peste jumatate dintre copiii intre 14 si 18 ani deja se gândesc sa-si deschida o afacere, iar o treime dintre acestia s-au gândit sa plece in strainatate.Mare parte din problemele cu care se confrunta in momentul acesta sistemul de educatie din Romania se datoreaza mostenirii de pe vremea comunismului, dar si lipsei de preocupare a guvernantilor de inlocuire a acestuia cu o alta metoda viabila de predare. Totul a inceput in anii ’70, cand s-au interzis avorturile, iar populatia de elevi s-a marit substantial, institutiile de invatamant devenind neincapatoare. „Se ajunsese deja la patru schimburi, iar atunci cand unii copii abia s
e trezeau, ceilalti terminau deja scoala“, a explicat sociologul Alfred Bulai, presedinte al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale citeste mai departe http://www.gardianul.ro/2008/02/14/linia_fierbinte-c24/scoala_rom_neasca_in_impas_traditia_scolii_din_comunism_face_meditatiile_o_necesitate-s109102.html
Comentarii pe forum
Elma (2008-02-13 22:14:03)De ce meditatii?
Am doi copii,baiatul inginer cu licenta de anul trecut,fiica mea doctorita rezident anul 2.Nu am chetuiet nici un leu pentru meditatii.Am reusit la facultati la locurile fara plata.Au terminat cu medii peste 9,5o facultatea,tot fara a da nici o spaga.Copiii din ziua de azi nu mai stiu sa invete cu atitea canale la Tv,cu atita internet.Si fie vorba intre noi,profesorii meditatori iau banii degeaba.Dar nu-i prost cine maninca 7 paini.Este prost cine i le da.
Andrei (2008-02-13 22:16:07)
Ce meditatii se faceau pe timpul comunistilor
Scoala din Occident este asa de grozava, incat importa masiv creiere din tarile fost-comuniste pe care insa oficial la acuza ca ar avea probleme in invatamant.Asta e o ipocrizie fara margini.2.Pe vremea comunistilor nu se prea faceau meditatii, insa se faceau cercuri scolare, copiii erau interesati in olimpiade,balcaniade etc.Acum ne-am facut occidentali, luam droguri si stam numai cu muzica tampita in cap.
ANGI (2008-02-13 23:22:41)PT ELMA
ATUNCI NU ERA ASA INCARCATA PROGRAMA SCOLARA , DEVENITA UN MUNTE DE INFORMATII ! DECI NU SE COMPARA !!!
Midia (2008-02-14 00:04:48)
De acord...
De acord cu Elma si Andrei. Nu stiu insa de unde a scos acel domn Bulai chestia cu invatatul pe patru schimburi ? In ceea ce il priveste pe autorul articolului, am indoieli in ce priveste capacitatea lui de analiza.
Academicianul (2008-02-14 00:31:13)
Chiar nu v-ati prins?
Occidentalii importa varfuri din Ro, care au invatat dupa carti occidentale,nu romanesti.Nu intelegeti ca sist romanesc de inavatamant n-a fost performant niciodata?Cate premii Nobel au obtinut romanii?Niciunul.Asa ca nu mai discutati fara sa ganditi,sau sunteti mafiotii din MEdCT,care faceti afaceri cu manuale,culegeri si ghiduri ptr.examene si teze unice cocosand elevii?
Andrei (2008-02-14 07:29:16)academicianul...de la carciuma din cartier
1.Zici ca varfurile din Romania invata dupa carti occidentale. Eu te intreb pe tine: ce anume ii impiedica pe occidentali sa invete dupa propriile lor carti? ;) Raspuns- lipsa creier.2.Varfurile din Romania invata dupa manualele din Romania in primul rand, si daca nu ai fi un formator de opinie de doi lei, ti-ai fi petrecut si tu timpul ca noi astilalti cu "Gazeta Matematica" plina de exercitii inventate de romani capabili, nu de occidentalii tai.3.Romanii nu au luat premii NObel, pt ca premiile Nobel sunt chestii politice. Chiar si Bush a primit premiul Nobel pt Pace ;) In plus, unui numar enorm de mare de romani le-a fost furat premiul Nobel, vezi cazul lui Nicolae Paulescu, pt ca asa cum am zis, premiul ala e relatat cu politica si cu banii, nu cu valorile ;
academicianul (2008-02-14 10:34:15)Pentru Andrei care n-a auzit de fizica
Intr-adevar condensarea Bose-Einstein cea mai importanta realizare in fizica din ultimele decenii, care a necesitat experimente de aprox.70.000$,a luat pr.Nobel,pe considerente politice dupa tine.Poate chiar si Einstein insusi,le-a luat asa.Singura contributie importanta in fizica a romanilor a fost aproximatia dipolara in electrodinamica cuantica,Gavrila,anii60,a carei importanta e totusi mult mai mica decat realiz.din aceeasi perioada ale lui Schwinger si Glauber(Nobel amandoi).Restul au fost prostii,la periferia fizicii.Probabil ca si-n celelalte domenii, e aceeasi situatie pentru romani.Afirmatiile ref.la istoria stiintei trebuiesc sustinute prin citari si consecinte,nu prin simple afirmatii.
Academicianul (2008-02-14 12:26:00)Raspuns la academicianul...de la carciuma din cartier
1.In leg.cu Gazeta Matematica, trebuie sa-ti subliniez ca este de inspiratie ruseasca , nu occidentala, dar nicidecum o idee originala romaneasca.Problemele pe care le inventati voi acolo , le rezolvati pe baza de axiome,leme,teoreme...etc ,spatii Sobolev ,in caz ca faceti ceva important,ceea ce nu e cazul,toate ecestea fiind gasite de straini si nu de romani, a caror contributie pe plan mondial in matematica nu e semnificativa.Totusi exista un roman care in 2005 a avut o contributie revolutionara si a ramas in istoria matematicii,el fiind de fapt fizician si de care voi habar nu aveti, dar al carui merit nu se datoreaza sistemului de invatamant romanesc precar.2.Paulescu a studiat la Paris,nu in Ro , a publicat descoperirea principiului activ antidiabetic ,pancreina,dar n-a reusit sa sintetizeze insulina, ptr .care au luat Nobel canadienii Fr. Grant Banting şi Ch.Herbert Best.Asa ca n-a fost o eroare in decernarea acestui Nobel.Mai documenteaza-te!
krokodilu polar (2008-02-14 08:09:39)Sistemul finlandez
Ar trebui copiat sistemul finlandez de invatamant, cel mai performant din lume conform unui raport PISA (cine vrea poate sa caute detalii pe net). Acum vreo luna sau doua chiar au aparut in mass media romaneasca cateva relatari despre invatamantul finlandez.
Chiulangioaica (2008-02-14 08:15:17)continuare3@ academicianul
Sa nu mai vorbesc de absolventii fac. de info de la Iasi,care facultate,a primit multumiri personale din partea lui B.Gates,pt ca "a format asa minti sclipitoare".Tot romanii au dat prima femeie neurochirurg a lumii-Sofia Ionescu.Acum e foarte in varsta, traieste dintr-o pensie nenorocita si din mila vecinilor si e mai cunoscuta si apreciata de arabi.Sunt mult mai multi,dar nu vreau sa-ti explodeze creierul.Acum ramane de demonstrat daca acestia au tocit dupa manulale occidentale, asa cum debitezi tu.Nu vad ca sistemul de invatamant sa mai formeze astfel de elite, pentru ca e manevrat din afara,ca ocultii invidiosi pe capacitatile acestui popor,sa fie sigur ca ne distrug din fasa.Asfel,ei impun maculatura din manualele alternative,ce copiaza si parodiaza manualele occidentale,aplauda cand afla de cadrele didactice incompetente/ bolnave psihic si de sistemul care agonizeaza.Du-te si impusca-te, ca faci umbra degeaba!Te meditez eu la cultura generala.500 mii ora.
Academicianul (2008-02-14 10:50:56)continuare3@ academicianul
B.Gates a rostit discursul lui standard, pentru tarile in curs de dezvoltare,menit sa-i asigure,noi partizani ptr.Windows si evitarea ereziei Linux.Procentul angajatilor romani la Microsoft,este mult sub 0,1%.Judecati dupa fapte,nu declaratii.Mult trambitata inteligenta romaneasca,nu depaseste in niciun caz media.Nu poti face ierarhizari stiintifice ,fara sa fi lucrat multi ani,in domeniul respectiv.Ar fi normal, sa fie numit in Comitetul de Decernare a Pr.Nobel,cineva care face comentarii nationaliste in astfel de forum?Cunosc doua persoane care fac parte din acest Comitet si care nu fac in niciun caz,apologia stiintei romanesti.Procedura este prin rotatie intre tari,asa ca, nu va umflati in pene!
D (2008-02-14 07:49:28)La ce buna scoala
cind ingrijitor sau zidar ajungi in italia? Profesorii au fost facuti pe banda ca o scoala profesionala- sindicalizati predau si ei ce stiu, ca oricum nu foloseste la nimic in viata. Medicamentele le avem din import, medicii ne trimit acasa ca degeaba au facut facultate si zici mersi ca nu te-au omorit, tot ce e mecanic sau electric e mai bun cind e de afara. Cind am plecat din tara ceream cunoscutilor un produs romanesc de calitate care sa nu fie aliment. Toti imi spuneau tuica! Legat de educatie - huliganii isi fac de cap pe strada iar politistii se distreaza mimeaza ca-i string iar avocatii le dau drumul pe bani. Invatam pe vlahuta, critica, matematica, fizica lui peste si molecule utile pentru nimic. De ce nu se preda numai comert, avocatura si politica de dimbovita, asa ar suferi cei mici mai putin - in plus sint deja meditatii oferite gratis pe TV. Distractie cu rating mare,ca oricum murim cu zile cu doftorii nostri alaturi de enginerii si dascalii de la strana.

Niciun comentariu: