marți, 4 martie 2008

Afacerea "manualul"

Toti cei care au "produs manuale si culegeri" in Romania, in ultimii ani, n-au avut interesul sa le faca competitive si eficiente, decat in masura in care afacerea sa le fie rentabila, reclama Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP). In opinia reprezentantilor acestei organizatii, pentru a fi create normele si criteriile de elaborare ale manualelor romanesti ar trebui luate ca referinta manualele si programele analitice occidentale.
Programa scolara si manualele, boli ale educatiei
Descongestionarea programelor scolare din invatamantul gimnazial se afla in atentia Ministerului Educatiei, dupa numeroasele probleme semnalate de Institutul de Sanatate Publica si de parinti. Au loc consultari la nivel national, iar pana pe 15 martie vor fi elaborate propuneri concrete. Se urmareste invatarea in clasa, reducerea numarului de ore la maximum 5 pe zi si sa nu mai fie nevoie de meditatii particulare. Pentru elevii din clasele primare se cauta solutii ca ghiozdanele sa fie mult mai usoare. In paralel, ministerul are in dezbatere publica pana pe 10 martie, prin Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, proiectul de Metodologie de evaluare/reevaluare si aprobare a propunerilor de manuale scolare.
Pentru evitarea fraudei la licitarea manualelor, FNAP-IP propune ca atat manualele in format electronic bun de tipar, cat si normele pe care trebuie sa le indeplineasca dupa standarde occidentale, precum si CV-urile persoanelor care le fac evaluarea, sa fie postate pe site-ul ministerului http://www.edu.ro/ sau un web site special, pentru a fi votate de catre toti cei direct interesati de un invatamant de calitate.citeste mai departehttp://www.ziua.ro/news.php?data=2008-03-05&id=4171

Niciun comentariu: