marți, 25 martie 2008

Părinţii şi elevii speră ca înţelegerea să fie pusă în aplicare

Reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor din România sunt mulţumiţi că politicienii au semnat Pactul Naţional pentru Educaţie. Au însă o singură problemă: sunt sceptici în privinţa punerii în aplicare a prevederilor documentului. Sandra Daroczi, preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, chiar dacă nu a reuşit să citească documentul pentru că „nu a dat de el” pe internet, a spus că semnarea acestuia este în interesul elevilor. „Faptul că preşedintele Băsescu a spus că va fi elaborată o strategie, în care vor fi cerute toate părerile părţilor implicate, nu poate decât să ne bucure”, a adăugat eleva.
Colegul ei, secretar general al CNE, Alexandru Nagy, a recunoscut şi el că realizarea unui asemenea pact este foarte bună. „Totul arată atât de bine pe hârtie, dar trebuie să ne uităm la oamenii care îl vor pune în aplicare. Acesta trebuie să fie un pact cu bătaie lungă, nu un artificiu făcut de politicieni pentru a câştiga voturi în campania electorală. Nu am foarte multă încredere în bonomia partidelor politice. Rămâne de văzut dacă va fi pus în aplicare şi dacă noi, beneficiarii direcţi, nu vom ieşi iar în pierdere”, ne-a declarat Alexandru Nagy.Părinţii – nemulţumiţi că nu au fost consultaţi si ca în majoritatea cazurilor în care a apărut un act oficial, părinţii au reclamat că nu au fost consultaţi în realizarea acestuia. „E bine că s-a semnat acest pact, care stabileşte colaborarea şi regulile jocului. Nu e bine că n-am participat şi noi la elaborarea lui. Doream să ne exprimăm un punct de vedere: prin implicarea societăţii civile se înţelege şi implicarea asociaţiilor de părinţi”, ne-a spus Adrian Topor, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.
Mihaela Gună, preşedinta FNAPIP, a spus că pactul are o conotaţie politică, dar speră să fie pus în aplicare. „Vrem să participăm la elaborarea strategiei, dar nu suntem de acord cu termenul de 18 luni în care aceasta să fie elaborată. Ne dorim un termen mai scurt, pentru că am aşteptat cam mult pentru a avea un învăţământ de calitate”, a spus Mihaela Gună. Conform documentului semnat pe 5 martie la Senatul României, de către toţi reprezentanţii partidelor politice, de Traian Băsescu şi de organizaţii neguvernamentale, în maximum 18 luni va fi elaborată strategia privind sistemul de educaţie. (E.L.)

sursa http://www.gandul.info/supliment-scoala/parintii-si-elevii-spera-ca-intelegerea-sa-fie-pusa-in-aplicare.html?6456;2484958

Niciun comentariu: