duminică, 30 martie 2008

Science, Evolution, and Creationism

National Academy of Sciences and Institute of Medicine of the National Academies SUA au scos de curînd pe piaţă o carte cu titlul "Science, Evolution, and Creationism", in care explică cum a apărut lumea prin evoluţionism. Varianta electronică a acestei cărţi poate fi accesata gratuit, pe link-ul : http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=11876#toc.
Academia Naţională de Ştiinţe SUA a fost înfiinţată în anul 1863 şi cuprinde cca. 2000 de membri, aleşi pe viaţă, dintre care peste 170 sunt deţinători ai unui Premiu Nobel. Acceptarea ca membru în această academie, reprezintă unul dintre cele mai înalte onoruri de care un om de ştiinţă poate beneficia şi certifică faptul ca acei cercetători au avut rezultate remarcabile în domeniul lor de activitate.


Concluziile autorilor "Science, Evolution, and Creationism" :

Stiinta si tehnologiile bazate pe stiinta au transformat viata moderna. Au condus la dezvoltari majore ale nivelului de trai,bunastarea publica, sanatate si securitate.Ele au schimbat felul in care percepem universul si cum gandim despre noi in relatia cu lumea inconjuratoare. Evolutia biologica este una din cele mai importante idei ale stiintei moderne.
Evolutia este sustinuta de dovezi abundente provenind din cele mai diverse domenii ale investigatiilor stiintifice. Ea subliniaza (evidentiaza) stiintele biologice moderne , incluzand stiintele biomedicale si are aplicatii in in multe alte discipline stiintifice si ingineresti.
Ca indivizi si societati , luam decizii care vor avea consecinte profunde pentru generatiile viitoare.Cum vom sti sa punem in balanta necesitatile de a conserva plantele, animalele si mediul Pamantului versus celelalte constrangeri presante? Vom altera sau folosi combustibilii fosili sau alte resurse naturale pentru a creste sansele ca descendentii nostri sa aiba parte de bunastare?
In expansiunea noastra vom folosi noile nivele moleculare de intelegere a biologiei pentru a altera alte vietati?
Nici una din aceste decizii nu poate fi luata in mod intelept fara a tine cont de evolutia biologica. Oamenii au nevoie sa inteleaga evolutia , rolul ei in cadrul cercetarilor stiintifice deschise si implicarea vitala pentru cele mai multe procese sociale, culturale, si politice ale timpurilor noastre.
Stiinta si tehnologia sunt atat de raspandite in societatea moderna incat studentii doresc din ce in ce mai mult sa auda ecoul educatiei in conceptele curriculare, aplicatii si implementari ale stiintei. Deoarece evolutia va continua sa serveasca ca o fundatie critica a a stiintelor biomedicale si ale viietii , ajutand studentii sa inteleaga ca dovezile stiintifice, mecanismele si implicatiile evolutiei sunt fundamentale spre o educatie stiintifica de inalta clasa.
Stiinta si relegia sunt cai diferite spre intelegere.Plasarea lor in opozitie este inutila si ambelor le reduce potentialul de a contribui la un viitor mai bun.

Table of Contents
Select a link below to start reading online free!
Front Matter
i-xvi

1 Evolution and the Nature of Science
1-16
(skim)
2 The Evidence for Biological Evolution
17-36
(skim)
3 Creationist Perspectives
37-46
(skim)
4 Conclusion
47-48
(skim)
Frequently Asked Questions
49-54
(skim)
Additional Readings
55-59
(skim)
Committee Member Biographies
60-63
(skim)
Staff and Consultant Biographies
64-66
(skim)
Index
67-69
(skim)
Photo and Illustration Credits
Alte publicatii pe aceesi tema
1.Himera credinţei în Dumnezeu, http://www.curteaveche.ro/bookdescription.php?book=576
Autor: Richard Dawkins
Colecţia: În afara colecţiilor
2.Gena Egoista http://www.edituratehnica.ro/detalii.asp?ID=338
Richard Dawkins

Niciun comentariu: