luni, 10 martie 2008

Sindicatele şi studenţii susţin pactul pentru educaţie, dar nu îl semnează

Surpriză După ce partidele au picat, în sfârşit, de acord
Sindicatele şi studenţii susţin pactul pentru educaţie, dar nu îl semnează

Miruna COVACI 10 MARTIE 2008 -Gandul
Aceştia sunt nemulţumiţi de obiectivele pactului
Invitate astăzi, la ora 16.00, să semneze Pactul Naţional pentru Educaţie, federaţiile studenţeşti şi sindicatele din învăţământ fac un pas înapoi şi se declară nemulţumite de ceea ce prevede documentul cu pricina. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România au anunţat, deja, că nu vor merge să semneze Pactul, din moment ce rectificarea bugetară negativă a încălcat principiile lui. „Considerăm că este un instrument de campanie electorală şi nu reprezintă interesul învăţământului românesc”, a precizat Gabriel Petrea, preşedintele UNSR.
Liderii celorlalte două federaţii studenţeşti aşteptau, ieri, opiniile colegilor lor din ţară, pentru a se pronunţa, fiind mai degrabă înclinaţi să creadă că semnalele vor fi pozitive. „Probabil îl vom semna. Cu toate acestea, considerăm că obiectivele sunt foarte generale şi necuantificabile”, ne-a declarat George Păduraru, preşedintele USR. Irina Tudor, preşedintele ANOSR, se arăta mai degrabă interesată de modul în care pactul va fi respectat, de-a lungul mai multor guvernări şi de ce va conţine strategia pentru educaţie.
„E un pact semnat pentru campania electorală!”
Nici sindicatele nu erau hotărâte, dacă să se ducă la Cotroceni, pentru a semna Pactul, sau nu. „E un pact extrem de slab, care ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru învăţământ. Ar fi trebuit să ne consulte şi pe noi, nu doar experţi de-al de Boc, care nici nu ştie ce e aia curricula. Ar fi fost util, dacă prevedea elaborarea rapidă a unei strategii şi ar fi clarificat lucrurile legate de finanţare. Sunt câteva puncte extrem de neclare, iar dacă îl semnăm, ar însemna să ne legăm de mâini şi de picioare. E un pact care s-a semnat pentru campania electorală”, ne-a spus Gheorghe Isvoranu, preşedintele FSI „Spiru Haret”, adăugând că abia astăzi va avea un răspuns clar.
Şi Aurel Cornea, preşedintele FSLI, avea rezerve: „E inadmisibil ca un pact de anvergură naţională, să nu cuprindă nici un obiectiv cu privire la salariaţii din învăţământ.” Indiferent dacă va semna sau nu, acesta a adăugat că va monitoriza atent modul în care partidele politice îşi vor respecta angajamentele luate. Singura poziţie clară a avut-o FEN-ul, care a transmis un comunicat, de susţinere a pactului pentru educaţie.
http://www.gandul.info/scoala/sindicatele-si-studentii-sustin-pactul-pentru-educatie-dar-nu-il-semneaza.html?3934;2441599
Pactul Educatiei, tocat de sindicate
Semnarea Pactului National pentru Educatie atata sindicatele din invatamant "divortate" de pachetul de legi promovat de Cristian Adomnitei.
In timp ce Federatia Educatiei Nationale - adversara proiectelor ministrului - vede in conventia parafata de presedintele Romaniei si de reprezentantii partidelor parlamentare "o lovitura mortala pentru afaceristii scolilor", FSI "Spiru Haret" - sustinatoarea legilor - o apreciaza ca fiind "un gest profund demagogic al clasei politice". Agentia de Evaluare si asigurare a Calitatii Educatiei considera ca Pactul a contrapus la timp pachetul de legi, stabilind o ordine logica a drumului reformei in invatamant.citeste mai departe http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-03-10&id=234349

Niciun comentariu: