miercuri, 9 aprilie 2008

Biochimie - Antibioticele viitorului

Sîngele aligatorilor conţine substanţe din care se pot obţine noi antibiotice, informează cotidianul francez Le Monde.

Cercetătorii de la Universitatea din Louisiana au identificat în sîngele de aligator proteine capabile să distrugă microbii. Ei au prezentat această descoperire în cadrul reu­niunii anuale a Societăţii americane de biochimie, care s-a des­făşurat la 6 aprilie, în New Orleans. Biochimistul Mark Merchant, coordonatorul studiului, a explicat că “preţioasele proteine sînt sintetizate în mod natural de leucocitele prezente în sîngele aligatorilor”. Aceste reptile au reuşit să su­pravieţuiască din cele mai vechi timpuri datorită proprietăţilor acestor proteine, care le conferă aligatorilor o imunitate de fier. Aşa se explică faptul că aligatorii fac faţă microbilor cu care se infectează în mod repetat prin hrană şi în urma luptelor violente pentru apărarea teritoriului.

STAFILOCOCUL AURIU. Experimentele de laborator au demonstrat că aceleaşi proteine implicate în imunitatea aligatorilor pot combate în mod eficient bacterii înalt patogene pentru om. Proteinele respective au distrus stafilococul auriu, bacterie rezistentă la antibiotice, care reprezintă în momentul de faţă cea mai mare ameninţare pentru pacienţii internaţi în spitale. Stafilococul auriu provoacă cele mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti. Bio­chi­miştii americani au demonstrat de asemenea că aceste proteine acţionează şi asupra ciupercilor Candida albicans. Studiile continuă pentru includerea proteinelor respective în compoziţia antibioticelor şi antifungicelor viitorului.
REZISTENŢĂ. Mark Merchant estimează că noile medicamente împotriva infecţiilor se vor afla pe piaţa farmaceutică în următorii şapte-zece ani. “Aceste noi proiecte sînt interesante”, spune profesorul Alain Goudeau, şeful departamenului de bacteriologie de la Centrul universitar din Tours, citat de Le Monde. “De la des­coperirea penicilinei de către Alexander Fleming în urmă cu mai bine de 60 de ani, antibioticele utilizate în prezent provin din cercetări efectuate pe microorga­nisme inferioare. Acum ne în­dreptăm atenţia şi către organisme superioare care ne pot oferi soluţii în lupta contra infecţiilor. Avem însă obligaţia de a respecta diversitatea lumii vii”, subliniază Alain Goudeau. O altă pro­blemă asupra căreia atrage atenţia profesorul francez se referă la dezvoltarea rezistenţei la antibiotice. “Cu cît un antibiotic este folosit mai des şi în mod necorespunzător, cu atît mai rapid el devine ineficient împotriva microbilor”.
steluta.indrei@jurnalul.ro

http://www.jurnalul.ro/articole/122005/antibioticele-viitorului
Stop hepatitei C!
10/04/2008 de
Magda Marincovici
O echipă de cercetători din Fran­ţa a descoperit o moleculă capabilă să blocheze virusul hepatitei C la în­ceputul evoluţiei lui. Hepatita C este o infecţie cro­nică a ficatului, pro­­vocată de virusul he­pa­ti­tei C (VHC). Acest virus are un ARN care, pentru a pătrunde în ce­lulele hepati­ce, hepatocite, şi a le in­fec­ta, are ne­vo­ie de cel puţin trei re­cep­tori. Unul dintre cei trei receptori este o proteină, CD81, care are o par­ticulari­tate: se asociază cu nu­me­roase alte molecule. Cercetătorii au identificat mo­lecula EWI-2wint, care împie­dică pro­teina CD81 să re­cu­noască VHC şi astfel temutul virus nu mai poate pă­trunde în celula hepatică, stopînd ci­clul infecţios. Această descoperire deschide ca­lea spre noi terapii capabile să lupte contra hepatitei C, boală pentru prevenirea căreia nu avem un vaccin şi care se află într-o continuă extindere.
STUDIU. În ţara noastră, incidenţa he­pa­titei C este de 4,9%, res­pectiv un milion de români este posibil să fie in­fectaţi cu VHC. Potrivit unui stu­diu Pan-Europea, din cauza he­pa­ti­tei C îşi pierd viaţa de două ori mai multe persoane decît din cauza HIV/SIDA. La ora actuală, tratamentul contra hepatitei C este consi­de­rat printre cele mai costisitoare. sursa
http://www.jurnalul.ro/articole/122008/stop-hepatitei-c!
Test de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer
By Stefan Carmen • April 8, 2008
Mai multe echipe americane de cercetători au depistat un test de sânge care ar putea detecta semnele timpurii ale unor afecţiuni precum Parkinson şi Alzheimer.

Acest test este capabil să detecteze afecţiunile neurodegenerative, aflate încă în stadii incipiente, permiţând în acest fel prevenirea apariţiei bolii. Testul ar putea fi lansat în Europa chiar în vara acestui an, explică specialiştii.
Această descoperire este foarte importantă, în contextul în care, până în prezent, aceste afecţiuni puteau fi diagnosticate abia în momentul apariţiei primelor simptome. Testul, numit NuroPro, măsoară nivelul a 59 biomarkeri – proteine din sânge.
Până în prezent, testele de sânge au fost realizate pe 180 de pacienţi, în cazul a 60-70 la sută dintre aceştia testul dovedindu-se eficient în identificarea bolii Alzheimer şi a Parkinsonului. Potrivit cercetătorilor, acest test ar putea fi util şi în monitorizarea evoluţiei acestor afecţiuni.http://www.lumebuna.ro/2008/04/08/test-de-sange-pentru-depistarea-bolii-alzheimer/
Stire preluata de pe
Adevarul.ro.

Niciun comentariu: