miercuri, 16 aprilie 2008

Ministerul negociaza talentul la... numar de locuri

Diana Iuga, eleva in clasa a 4-a la Colegiul de Arte Regina Maria din Constanta nu va pleca la Cluj la faza nationala a Olimpiadei de interpretare muzicala....De ce? Pentru ca numarul de locuri acordate de MECT fiecarei zone este limitat….de buget?!!

La Olimpiada de interpretare muzicala, faza nationala de la Cluj, vor merge numai unii dintre cei care au castigat premiul I la faza pe zona. De ce? Pentru ca numarul de locuri acordate de MECT fiecarei zone este limitat….de buget!! In Romania anului 2008 MECT face economie, cand vine vorba despre elevii viitori artisti. Copiii trebuie obisnuiti de mici, ca pentru talentul lor "cei mari " de la guvern nu au bani niciodata. Nu trebuie sa se invete numai cu orele petrecute in studiu in fata partiturii, cu vorbele de "duh" aruncate de colegii de generatie, care nu le inteleg pasiunea pentru ceva "cu care se moare de foame" ci si cu cinismul nejustificat totusi al celor mari. Am aflat cu mirare ca, desi apare castigatoare a premiului I la faza zonala, la categoria ei de varsta si la instrument, Diana Iuga, eleva in clasa a 4-a la Colegiul de Arte Regina Maria din Constanta nu va pleca la Cluj la faza nationala.
"Nimeni nu poate face nimic!" , imi explica Diana, bineinteles, cautand in reactia mea o speranta.
"De ce?" ….
"Asa a venit de la "minister"!" Si vocea i se face grava ca a unui om mare. "Eu oricum nu mai merg la nici o olimpiada, o sa ma duc la alte concursuri". Pe chipul ei se citeste dezamagirea.
Cum sa ii explici unui copil ca desi a luat premiul I la faza zonala, nu poate pleca mai departe la faza pe tara, pentru ca e limita de locuri? Adica, practic, pe langa concursul propriu-zis intre copiii de aceeasi varsta, si la acelasi instrument, mai exista unul, nedeclarat, intre copiii de varste diferite si instrumente diferite.
Dupa ce au fost alesi cei 23 de copii cu premiul I la faza zonala desfasurata la Constanta pentru inca noua alte judete (numar reprezentand toate instrumentele si categoriile de varsta), au trebuit sa ramana acasa 8 dintre ei. Ministerul a alocat bani numai pentru 15....
Cum se face selectia celor care vor reprezenta zona la nationala? In functie de punctaj, stabileste comisia. Adica dintre premiile I vor pleca in ordinea descrescatoare a punctajului cei cu 100, 99, 98 de puncte.
Diana a luat premiul I cu 97 de puncte. Adica e cea mai buna violonista la categoria ei de varsta din noua judete, va ramane insa acasa, pentru ca cei de la alte instrumente si categorii de varsta au primit un punctaj mai mare decat al ei incadrandu-se in limita impusa de MECT.
In Romania anului 2008, se negociaza numarul de copii talentati, in functie de buget?! Oare chiar nu s-ar fi gasit bani cu care sa se acopere cheltuielile de participare pentru toti premiantii cu locul I la faza zonala? Sau in Romania se face politica descurajarii celor inzestrati si capabili de performanta inca de pe bancile scolii?
Desi pentru copiii care trec prin aceasta experienta de "uite premiul, nu e premiul" intamplarea este o drama; pentru MECT olimpiada devine inca un prilej sa se bifeze o activitate prin care MECT finanteaza si sustine tinerele talente.
Decat asa.. cu jumatati de masura.. mai bine lipsa!
Aratand trofeul in fata clasei, Diana a zis cu modestie "E de plastic, mai am cateva acasa… nu fac nimic cu el".
Cu diploma de "premiulintaicarenumergelanationala", Diana nu va face nimic, pentru ca va trebui mereu sa explice cum vine chestia asta. Va trebui sa gaseasca cuvinte ca sa ii scuze pe cei mari ca nu au gasit o strategie ca acest lucru sa nu se intample.
In fiecare zona din tara comisiile au fost puse sa aleaga premiantii apoi, din cauza limitei de locuri, sa mai taie cateva aripi ale celor la care locurile s-au terminat.
Din ce in ce mai putini copii isi doresc sa urmeze o cariera in interpretare muzicala. Si cei care isi aleg asta, sunt in curand loviti de sistem.
Ministerul Educatiei a facut cateva victime
(prin decizia de a impune limita de locuri , cifre total nefondate, neproportionale cu numarul de judete din fiecare zona, cu numarul copiilor cu potential inalt) in randul copiilor. Atragem atentia ca aceste victime sunt chiar cei care mai tarziu, mergand pe scenele lumii isi vor aduce aminte de cele petrecute in tara, si vor alege probabil sa ramana in strainatate unde pentru talent, munca, seriozitate, nu exista limita de locuri…. ci programe de incurajare, sustinere financiara, politici specifice de mentinere a performantei care chiar sunt facute pentru a ajuta copiii si tinerii talentati nu numai pentru a crea aceasta impresie.

Cine este Diana Iuga, membru de excelenta IRSCA Gifted Education?
Iuga Diana are 10 ani si este o violonista de exceptie, olimpica nationala la vioara. Chiar in 23 martie 2008 a luat premiul I la faza zonala si ar fi trebuit sa mearga la Cluj, la Olimpiada pe tara la vioara, interpretare muzicala, daca MECT nu i-ar fi retezat aripile 'dupa buget'..
In 2007 a iesit pe locul al doilea la un punct diferenta de primul clasat, datorita conditiilor foarte grele in care a fost nevoita sa repete, si distantei mari la care se afla Constanta de Cluj unde s-a tinut Olimpiada Nationala de Interpretare Instrumentala. Este cea mai buna eleva din clasa luand premii si la alte concursuri.
In curand o sa pun pe You Tube inregistrarea cu interpretarea de la faza zonala a olimpiadei.
Diana studiaza si cate 6 ore pe zi la vioara dar nu vine niciodata nepregatita la scoala , este un copil special, care invata cu placere, mereu vesela, cu o intelegere profunda a realitatii, o vorba buna pentru fiecare, gata sa ii sprijine pe colegii care ii cer ajutorul. Un copil minunat!
-- Adina Tulbure ,
M.A.
Director cercetare tehnologii didactice inovative IRSCA Gifted Education www.supradotati.ro www.abecedar.com

Niciun comentariu: