duminică, 13 aprilie 2008

Comunicat Alma Mater

De ce avem nevoie de o “comisie de dialog social”,
la nivel european, pentru învăţământ superior şi cercetare?

1.Conform Tratatului European (art. 138 şi 139) în fiecare sector de activitate se poate înfiinţa o “comisie de dialog social” formată din reprezentanţi ai sindicatelor şi a angajatorilor/patronatelor.
2.Scopul principal al unei astfel de comisii este acela de a participa la redactarea/adoptarea principalelor documente/iniţiative ale Comisiei Europene în domeniul învăţământului şi cercetării.
3.Realizarea obiectivelor stabilite prin “Strategia Lisabona” nu este posibilă decât prin participarea şi consensul tuturor partenerilor sociali.
4.Necesitatea existenţei unui cadru instituţional, la nivel european, de colaborare între diverse sectoare de activitate. (În prezent funcţionează, la nivel european, 32 de astfel de comisii sectoriale, în schimb, un există niciuna care să reprezinte învăţământul superior şi cercetarea, sectoare cheie pentru asigurarea dezvoltării în orice domeniu de activitate).
5. O astfel de comisie poate decide, conform Tratatului European, în privinţa elaborării unor proiecte de dezvoltare, a constituirii unor grupuri de lucru comune cu alte sectoare de activitate.
6.Acest organism poate negocia, de asemenea, acorduri la nivel sectorial sau chiar la nivel intersectorial.
7.Prin intermediul acestei comisii se pot promova programe de interes naţional care să fie susţinute apoi de Comisia Europeană.

Pentru ca România să poată fi parte într-o comisie la acest nivel, este nevoie ca, pe de o parte, rectorii să recunoască efectiv că sunt parteneri sociali, în calitate de « angajatori », şi, pe de altă parte, Consiliul Naţional al Rectorilor să se constitue ca reprezentant al patronatului în cadrul dialogului social. Totodată, învăţământul superior şi cercetarea trebuie să fie recunoscute ca ramură de activitate la nivel naţional în contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional.

Preşedinte FNS Alma Mater,
Răzvan C. Bobulescu
http://www.almamater.ro/
Bucureşti, 11 aprilie 2008

Niciun comentariu: