sâmbătă, 5 aprilie 2008

Citire si Memorare Rapida - INFOSpeed

Ce aflam de la Conf. dr. ing. Radu Budei despre Citire si Memorare Rapida? - INFOSpeed http://www.infospeed.ro/infospeed.html
"Practic, prin citire rapida se realizeaza in mod direct legatura ochi-creier. Prin citirea lenta obisnuita s-a constatat vibrarea coardelor vocale. Imbunatatirea vitezei de citire duce la saltul peste una dintre etapele prin care informatia ajunge la creier".
In mare, secretul imbunatatirii vitezei de citire consta in invatarea ochilor sa cuprinda o parte cat mai mare de text, un grup de cuvinte, un rand sau chiar un intreg paragraf, prin expunerea sa intr-o fanta special construita la aparatul de citire rapida(inventie proprie, unica in lume ,medaliata cu argint la salonul internation de la Geneva), fanta din care textul dispare foarte repede tras de un dispozitiv prevazut cu un arc. "Prin folosirea dispozitivului se stabileste un nou traseu al informatiei de la ochi la creier si se mareste foarte mult viteza de citire a mai multor cuvinte la o singura fixare a ochilor, tendinta fiind spre o citire printr-un soi de fotografiere a textului", sustine Budei. Profesorul a trecut de la citirea cuvant cu cuvant la citirea a 3-4 cuvinte. Important in cazul conferentiarului este ca a ajuns la rezultate lucrind in mod direct cu copii, studenti, chiar si cu persoane mature, profesori virstnici, oameni de afaceri, ori cu staff-ul Consiliului Judetean Suceava (orasul natal). Budei combina o metoda eficienta de citire directa a cuvintelor (nu prin silabe, cum gresit se invata astazi), a propozitiilor si frazelor cu exercitiile fizice si cu impunerea unei alimentatii sanatoase. "La primele serii am un test de memorare, o matrice de 6 pe 6, adica 36 de semne. Statistica spune ca un om poate retine dintr-un sir de mai multe cuvinte sau semne de la 8 pina la 11. Eu am reusit la prima sedinta sa descopar persoane care memorau si 14 cuvinte/semne. Dupa acest test, incepem sa invatam tehnicile de memorare si ajungem ca la ultimele sedinte sa fie retinute pina la 164 de semne. Am avut insa si cazuri in care, in interval de jumatate de ora, reuseau sa retina o matrice de 12 pe 12, adica 144 de semne. Capacitatea de citire si memorare este aceeasi la fiecare dintre noi, numai ca nu se stapineste asa cum trebuie tehnica de memorare", adauga Budei.
Conferentiarul Radu Budei a inceput lectiile cu aparate de citire rapida in 1998 si si-a dezvoltat cursurile pina astazi. Eu am trecut de la citirea cuvint cu cuvint la citirea a trei-patru cuvinte. Cum inainte de a folosi tehnica priveam individual cite un cuvint, ochii oboseau pentru ca privirea se oprea pe fiecare. De exemplu, pentru un singur rind cu 30 de cuvinte am avut 30 de miscari ale ochilor. E obositor, si de aceea copiii nu rezista. Folosind tehnica speciala se ajunge la cititul unui rind de doua coloane dintr-o singura privire". Educindu-se treptat, Stefan Alexandrescu, a ajuns la performanta de a citi de 80 de ori mai repede decat o persoana obisnuita. "Parcurge" o carte de circa 150 de pagini in numai 5 minute(citeste "OMUL DIPLOMA "http://old.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/omul-diploma/9079/ si http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=1463 "Unde ne aflăm"?) care in 2004 a ajuns la performanta de a citi 10.000 de cuvinte pe minut.
Marele istoric Nicolae Iorga, un pasionat cititor, putea privi circa 1.000 de cuvinte pe minut, mai mult insa decit alti oameni celebri cu posibilitati asemanatoare - B.P. Hasdeu, Dimitrie Cantemir sau J.F. Kenedy". "In SUA, de exemplu, se fac antrenamente cu copiii care nu cunosc literele, pe baza de memorie fotografica. Un impact asemanator il are si cursul meu de citire rapida. De altfel, in SUA exista cursuri de citire rapida in fiecare institutie de invatamint universitar. In plus, prin aceasta metoda, si coeficientul de inteligenta creste, chiar spectaculos, lucru remarcat la multi dintre tinerii care au frecventat cursurile mele."
Rezultatele miraculoase obtinute prin cursul sau de citire rapida nu au impus si nu au gasit intelegere (prin oficializarea lor) la nici o conducere din invatamintul superior si nu numai. "Am reusit usor, prin serii de zece sedinte, sa realizam adevarate minuni. Daca viteza de citire obisnuita variaza intre 80 si 120 de cuvinte pe minut, unul dintre cursantii mei, Stefan Alexandrescu, a ajuns la performanta de a citi 5000 pana la 10.000 de cuvinte pe minut. Practic, acest om nu mai are nevoie de biblioteca, merge la librarie si in citeva ore parcurge toate cartile. De asemenea, am copii care progreseaza enorm pentru ca le ramine timp foarte mult pentru studiu. Ei reusesc sa-si insuseasca cunostintele necesare pentru a doua zi in citeva minute. Sint si exemplele studentilor care nu luau pina acum note grozave la examenele obisnuite, si care, prin dezvoltarea tehnicii de citire rapida, au ajuns sa ia 10 in mod regulat in sesiuni; altii au cariere stralucite, scot carti, participa la sesiuni internationale".
Radu Budei preda mecanica la o facultate de profil de la Politehnica ieseana. Autor a peste 250 de inventii, este cel care a initiat primul club de inventica pentru tineri din Romania. El este "vinovat" de faptul ca la fiecare Salon National de Inventica pentru Tineret, 90 la suta din inventii sint ale studentilor sai. De citiva ani, este initiatorul unui curs de citire rapida, pe care il preda mai mult in particular. Si asta fiindca rectorii, decanii si sefii de catedra cu care a stat de vorba nu s-au aratat prea incintati de rezultatele sale in aplicarea tehnicilor de lectura rapida.
Despre InfoSPEED
Lansata in 2006, InfoSPEED este cea mai importanta companie din domeniul educatiei permanente si al dezvoltarii abilitatilor (lifelong skills) din domeniul invatarii si procesarii informatiei. InfoSPEED este membru din 2007 al EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati. Programul InfoSPEED este recunoscut si integrat Programului National Gifted Education, lansat de consortiul EDUGATE, ce faciliteaza accesul tinerilor si adultilor la educatia de excelenta pe tot parcursul vietii.
Pentru cei interesati
Inscrieri online la acest curs : http://www.infospeed.ro/inscriere.html
Produsele educative sunt disponibile in 5 orase, fiind predate de traineri abilitati in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Brasov. Numarul locurilor este limitat. Pentru o interactivitatea crescuta si un lucru intens pe echipe, o grupa va include maxim 16 persoane.
Pretul Modulului InfoSPEED este 440 RON - valabil pentru Bucuresti. Pentru alte orase pretul poate varia.
Pretul include: Modulul InfoSPEED si CD-ul de baza InfoSPEED.
Va recomandam sa achizitionati pentru 70 lei si Aparatul de citire rapida, inventia conf. dr. ing. Radu Budei, premiat in 2004 cu medalia de argint la Salonul de Inventica de la Geneva si medalia de aur la Salonul National de Inventica. Asigura rezultate remarcabile utilizatorilor -(garantam dublarea vitezei de citire; 15% dintre clienti depasesc chiar de 9 ori viteza de citire initiala).


INVATARE ACCELERATA EQ/IQ

Articole presa :http://www.infospeed.ro/iq_detalii.html#fondator
“Metode de invatare accelerata”
„Lectii de invatare cu rost”

CreativitAS la Club Green Hours - Calea Victoriei, nr. 120 (sala Grupului de Dialog Social) va decurge conform urmatorului program:
Luni si miercuri ora 18.30 (prima intalnire luni 7 aprilie)
Consulta programul detaliat al CreativitAS - Inteligenta Creativa la adresa :
http://www.infospeed.ro/store/Program_CreativitAS.pdf
Detalii : http://www.infospeed.ro/creativitas.html
Pret: 300 lei/ modul sau 200 lei pentru studenti/modul
Contact: 0724 577300 ; 0766 883311; 021-3130311.

Niciun comentariu: