luni, 7 aprilie 2008

Ministerul Educaţiei a declarat război reprezentanţilor părinţilor şi FEN

Subiectele de matematică pentru bacalaureat nu vor fi schimbate
Reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale îi cer ministrului să schimbe subiectele pentru examenul de bacalaureat. Mihaela Gună, reprezentanta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, şi Cătălin Croitoru, liderul FEN, apreciază că subiectele pentru matematică sunt foarte grele şi ar trebui înlocuite cu acelea de anul trecut. „Părinţii se plâng că subiectele sunt grele, unele sunt greşite, iar unele sunt în afara programelor şcolare. Timpul alocat pentru rezolvarea lor nu va fi suficient nici pentru un copil bun. Pe aceste subiecte, nota de trecere se va obţine foarte greu”, ne-a spus Mihaela Gună. FEN şi FNAPIP îl acuză pe ministru că transformă Educaţia în propagandă electorală, că mai sacrifică o generaţie de elevi şi că ar trebuie să înceteze „experimentele”.
Răspunsul Ministerului Educaţiei, la acuzele aduse, a fost pe cât de prompt, pe atât de acid. „Atât FEN, cât şi FNAPIP se descalifică, prin ignoranţă, rea-voinţă şi dezinformare (...) Singura lor contribuţie este una strict electorală, iar metoda de aplicare se numeşte demagogie. Le atragem atenţia celor două federaţii că MECT nu va tolera această practică de dezinformare crasă, care nu face decât să arate dispreţul faţă de sistemul de educaţie, faţă de copii şi de cadrele didactice”. Prin replica dată, reprezentanţii MECT se arată consternaţi şi subliniază că FEN şi FNAPIP nu cunosc legislaţia privind Educaţia, sunt partizani ai unor grupuri de interese şi nu ştiu că subiectele pentru examenul de bacalureat au fost realizate în conformitate cu programele şcolare aprobate în 2003-2004. De asemenea, aceştia arată că itemii pentru matematică au, în majoritate, un nivel mediu şi au fost verificaţi de 941 de profesori înainte de a fi făcuţi publici. (E.L.) citeste mai departe http://www.gandul.info/scoala/ministerul-educatiei-a-declarat-razboi-reprezentantilor-parintilor-si-fen.html?3934;2529295


Părinţii şi profesorii acuză Ministerul Educaţiei că a elaborat subiecte dificile pentru bacalaureat
Subiectele prea dificile la bacalaureat vor crea discriminări şi nu vor oferi elevilor şanse egale pentru promovarea examenului. Mesajul vine de la Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, care i-au trimis o scrisoare ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei.În scrisoare, ministerului i se reproşează faptul că variantele de subiecte pentru examenul de bacalaureat sunt prea dificile. Semnatarii scrisorii susţin că, din motive de propagandă electorală, ministrul Educaţiei este pe cale să mai transforme încă o generaţie de elevi într-una de sacrificiu, doar din dorinţa de a aduce schimbări în educaţie. Aceştia îi solicită să revină la subiecte cu acelaşi grad de dificultate ca cele de anul trecut, pentru a le da o şansă elevilor să ia bacalaureatul. Potrivit profesorilor şi părinţilor, învăţământul de stat este unul mediu şi nu de elită, prin urmare şi subiectele trebuie să fie de nivel mediu. Semnatarii îi cer lui Adomniţei să introducă de anul viitor mai multe tipuri de bacalaureat, pe grade de dificultate: unul pentru elevii care vor să rămână cu 12 clase, unul pentru cei care vor să urmeze şcolile postliceale şi unul pentru cei care doresc să urmeze o facultate. Ministerul Educaţiei a publicat pe internet la sfârşitul lunii februarie, subiectele pentru probele scrise ale bacalaureatului. În data de 11 aprilie va fi publicată varianta finală a acestora. Dacă anul trecut, Ministerul Educaţiei a postat pe internet câte 100 de variante de subiecte pentru fiecare disciplină, de data aceasta a postat câte 300 de subiecte pentru fiecare disciplină, câte o sută pentru fiecare grad de dificultate, respectiv uşor, mediu şi foarte greu. În ziua examenului, din cele 300 de subiecte vor fi extrase trei, care vor forma o variantă.
Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: