miercuri, 9 aprilie 2008

Cercetătorii cer retragerea titlurilor ştiinţifice obţinute de plagiatori

Atitudine. Printr-un document susţinut de AdAstra şi comisia de la Cotroceni,
Performanţele ştiinţifice ale României sunt similare cu cele ale statelor africane
Cercetarea românească tre­buie reformată din temelii, prin schimbarea modalităţii de alocare a fondurilor, reor­ganizarea agenţiilor de stat, ce gestionează programele şi regândirea evaluării proiectelor ce participă la competiţii. Con­form unui document, semnat în urmă cu câteva zile, de către15 membrii ai asociaţiei AdAstra, în frunte cu Răzvan Florian, secretarul general al Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, actualul sistem de cercetare se află în conflict de interese, întrucât instituţiile care impart banii de la guvern, fie au în subordine universităţile, ce participă la competiţie, fie coordonează în mod di­rect institutele, oferindu-le un dialog privilegiat. Mai mult, cei care primesc bani grei de la bugetul de stat, nu au rezultate cu vizibilitate internaţională, lucru ce face inutilă creşterea fondurilor din ultima perioadă.

Materialul numit “Sugestii de reglementări şi schimbări legislative pentru domeniul cercetării, dezvoltării, inovării” propune ca sistemul de cercetare să fie administrat de 4 instituţii distincte cu sarcini clare, la cârma cărora să se afle personalităţi de prestigiu pe plan internaţional, care să poată ocupa funcţiile maximum două mandate consecutive, a câte trei ani şi nu oameni numiţi pe criterii politice. De ase­menea, semnatarii cer retragerea titlurilor ştiinţifice sau academice pentru cei care se fac vinovaţi de plagiat sau falsuri şi propun eliminarea echivalărilor între articolele publicate în reviste ISI şi cele apărute în revistele autohtone, nesemnificative. Printre re­co­­mandări se mai află şi sto­parea privatizării terenurilor institutelor falimentare, re­­ducerea birocraţiei şi a legis­laţiei stufoase pentru a pu­tea permite reîntoarcerea în ţa­ră a diasporei ştiinţifice şi des­chiderea sistemului către cercetătorii străini.
Codaşa Europei
Cererea asociaţiei clujene vine pe fondul rezultatelor dezastruoase ale cercetării româneşti, plasată pe ultimul loc în Europa, şi pe poziţii similare cu cele ale unor state din Africa. Raportul din anul 2006, realizat de National Science Foundation pentru informarea preşedintelui SUA, arată că România are o performanţă ştiinţifică de 5 ori mai mică decât cea a Ungariei, de două ori mai slabă decât cea a Bulgariei şi inferioară celei a Turciei, Serbiei, Ucrainei, Belarusului, Uruguayului, Iordaniei sau Libanului.
Cercetătorilor din România le-au fost acordate, în 2006, doar 11 brevete, de către autorităţile americane, şi 5, de către cele europene, în timp ce indicele compozit de inovare, calculat de Comisia Europeană arată că Bucureştiul este pe ultimul loc în UE. De asemenea, conform Eurostat, procentul de înaltă tehnologie în exporturile României era, în anul 2004, de numai 4%, de patru ori mai mic decât media Uniunii Europene.
Info plus:
Oaia neagră
România ocupă ultimul loc în UE, în privinţa inovării iasporei ştiinţifice şi des­chiderea sistemului către cercetătorii străini. sursa Gandul http://www.gandul.info/scoala/cercetatorii-cer-retragerea-titlurilor-stiintifice-obtinute-de-plagiatori.html?3934;2536312

Niciun comentariu: